Македонија: Пет година од погибије македонских војника

Агенције
Македонија: Пет година од погибије македонских војника

Скопље - У Скопљу се данас обиљежава пет година од хеликоптерске несреће у којој је на брду Катлановско Блаце, у близини овог града, погинуло 11 македонских војника и официра по повратку из мисије “Алтеа” у БиХ, преносе агенције.

Тим поводом делегација македонског Министарства одбране и Генералштаба македонске војске, као и чланови породица погинулих миротвораца положили су вијенце на спомен-обиљежје на мјесту несреће.

Утврђено је да је узрок пада војног хеликоптера “Ми-17” “нестручност пилота да управљају новим инструментима у лошим временским условима”.

Тужилаштво је одустало од покретања поступка, будући да у извјештајима о несрећи које су припремиле македонске комисије, али и у експертизи британског капетана Едварда Пулија није утврђена кривична одговорност.

У несрећи, која се је догодила 12. јануара 2008. године, када се срушио војни хеликоптер, погинули су пуковник Тони Спасовски, мајор Горан Ристовски, капетани Бране Спасовски и Игор Ђоревски, заставници Славчо Василев и Тони Давитковски, старији водници Јанко Шарић, Мики Ивановски, Александар Тасковски и Александар Васић и десетар Златко Вељановски.

Сви погинули миротворци постхумно су одликовани “Медаљом за службу у Европској безбједносној одбрамбеној политици”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана