Македонци шаљу мигранте у Србију

Танјуг
Македонци шаљу мигранте у Србију

Македонске власти су дозволиле мигрантима са жељезничке станице у Ђевђелији да пређу у Србију и за њих је обезбијеђен ванредни воз.

То је учињено у договору са UNHCR, иако је званично Скопље претходно намјеравало да мигранте врати у Грчку.

Са овом групом миграната – избјеглица са Блиског истока који су у Македонију ушли прије проглашења ванредног стања уз граничном појасу границе с Грчком, полиција се синоћ сукобила у покушају да их насилно врати у Грчку.

У том окршају је, преносе локални медији, ножем рањен један полицајац.

Македонске власти су данас најавиле да ће убудуће улазак у Македонију бити дозвољен само ограниченом броју миграната из "рањивих категорија".

Специјалне јединице полиције, распоређене уз границу са Грчком, од јуче код Ђевђелије не дозвољавају ни једом мигранту да пређе границу и уђе у Македонију.

У ту сврху је развучена ограда од бодљикаве жице са обје стране жељезничке пруге код граничног прелаза Ђевђелија-Идомени, као и дуж граничне линије у дужини од неколико километара.

Очекује се да полицијске снаге данас замјене припадници македонске војске који су већ у оклопним возилима паркираним код железничке станице у Ђевђелији.

У покушају да зауставе све већи прилив избјеглица с Блиског истока који у Македонију илегално улазе из Грчке, македонски специјалци су јуче дуж границе употребили и шок бомбе.

Ванредна ситуација је проглашена у граничном појасу на југу и северу Македоније, дуж граница с Грчком и са Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана