Македонци руше скулптуру цара Душана

Срна
Македонци руше скулптуру цара Душана

Скопље - Скулптура цара Душана и још 11 од укупно 29 скулптура на Мосту цивилизација у Скопљу биће уклоњени, најавио је предсједник скопске општине Центар Андреј Жерновски.

Жерновски је рекао да ће бити уклоњена скулптура цара Душана, коју су недаво покушали да сруше незадовољни Албанци, и друге скулптуре за које, како је навео, "нема документације ко их је наручио, урадио и поставио на мосту".

Представљајући извјешај комисије коју је формирао ради утврђивања истине, Жерновски је рекао да су на мјестима гдје су постављене скулптуре без дозволе требало да буду постављене друга обиљежја.

Према његовим ријечима, у априлу прошле године ливница "Јеремић" из Србије доставила је документ општини Центар да је, на основу уговора, поставила 28 скултупра на Мосту цивилизација.

"Један број њих није на мосту, али су неке - попут скулптура светог Прохора Пчињског, Евтихија и Михаила, Висариона Дебарског и светог Георгија Кратовског - пронађене у једном магацинском простору. Поставља се питање ко их је одстранио са моста и 12 скулптура замијенио другим", навео је Жерновски.

Он је рекао да је незаконито потрошено 650.000 евра за ливење и 18.331 евра за монтажу.

Из сектора за инспекцијске послове најављено је одстрањивање споменика који су на Мосту цивилизација постављени без дозволе.

Споменик цару Душану у Скопљу постављен је крајем прошле године, а врло брзо група од тридесетак Албанаца покушала је да га сруши, оштетивши дио мермерне плоче на којој се налази скулптура и оставила статуу без жезла и крста у рукама.

Након тога покушај рушења је поновољен, због чега је македонски МУП одредио даноноћно дежурство својих припадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана