Мајци и дјетету стан послије развода

Агенције
Мајци и дјетету стан послије развода

Загреб - Мајка и дјеца у Хрватској послије развода више неће моћи бити избачени на улицу из заједничког стана, већ ће имати право да у њему живе све док дјеца не постану пунољетна, без обзира на то што пола власништва над тим станом има бивши муж.

То је једна од одредаба новог породичног закона у Хрватској, чије су основне тезе објављене, а који би требало да ступи на снагу 1. јануара 2014. године. Једна од новости је и да ће послије развода, отац морати да плаћа и заједничке кредите.

Тако се и у хрватско законодавство уводи институт заштите породичног дома. Интенција овакве законске одредбе је очувати дјетету кров над главом и стабилност током развода. Међутим, она ће се односити само на оне родитеље који имају у власништву једну некретнину која служи тек подмирењу животних потреба, односно имају такав стан да се његовом продајом не могу купити два одговарајућа стана.

Уколико родитељ који одлази из породичног дома нема новца и не може себи да обезбиједи стан, родитељ с дјецом дужан је, у складу с могућностима, да му плаћа најамнину за други стан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана