Мађарска: Сузавац на избjеглице, ограда бесмислена

Агенције
Мађарска: Сузавац на избjеглице, ограда бесмислена

Мађарска полиција испалила је данас сузавац на групу од око 200 миграната која је покушала да напусти прихватни центар. АП: Подизање ограде узалудно.

Мађарска полиција испалила је сузавац на мигранте који су покушали да напусте прихватни центар за избjеглице у мjесту Реске, близу српске границе.

Портпарол полиције Саболч Сенти изјавио је да су ти мигранти одбијали да дају отиске прстију и додао да полиција "покушава да смири ситуацију, али да они и даље вичу", преноси АФП.

Мађарска је суочена с пристизањем таласа блискоисточних избjеглица, који прелазе јужну границу, дуж које Мађари граде ограду да би се супротставили најгорој избjегличкој кризи од Другог свjетског рата.

На десетине избjеглица и данас је ушло у Мађарску. Они се провлаче испод ограде коју је поставила мађарска влда, пренио АП.

"Подигли смо ограду и прошли смо. Гладни смо, немамо хране, немамо лијекове за децу. Ништа немамо. Веома смо уморни", испричао је сиријски избјеглица.

Мађарска влада разматра могућност како би војска могла да буде ангажована идапомогне да се обезбједи јужна граница, гдје је велики талас избјеглица улази у ЕУ.

Мађарска је данас најавила да ће на границу са Србијом упутити више од 2.100 полицајаца, због рекордног броја избјеглица и миграната коју улазе у ту земљу.

Огенција АП пише да је подизање ограде на српско-мађарској граници узалудно.

Српско-мађарску границу су у уторак прешле 2.533 избјеглице и то је највећи број миграната који је у једном дану ушао у Мађарску из Србије од почетка године, саопштила је мађарска полиција.

Полиција је саопштила да је у уторак регистрован улазак 2.093 мигранта у Мађарску.

Раст броја избјеглица који улазе у Мађарску показује да је било узалудно подизање ограде којом су мађарске власти хтјеле да зауставе талас избјеглица који преко Србије у ЕУ бјеже из ратом захваћених земаља, пише агенција Асошиејтед прес.

Пошто се региструју и поднесу захтјев за азил, избјеглице шаљу у један од центара за прихват, али већина њих настоји да одмах крене даље ка богатијим земљама Европске уније, као што су Њемачка или Шведска.

Новинари АП-а су уторак ујутро близу пограничног града Реске видјели мноштво избјеглица како се пењу преко бодљикаве жице или пузе испод ње да би ушли у Мађарску.

Мађарски војници су 3. августа почели изградњу ограде на граници са Србијом. Ограда би требало да буде постављена до 31. августа.

Више од 100.000 миграната стигло је ове године у Мађарску преко Балкана, већином из ратних зона попут Сирије, Ирака и Авганистана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана