Мађарска најавила за ноћас затварање границе са Хрватском, слиједи план Ц

Агенције
Мађарска најавила за ноћас затварање границе са Хрватском, слиједи план Ц

Загреб - Влада Хрватске ће на најављено мађарско затварање граница одговорити Планом "це", који је договорен са Словенијом, потврђено је из хрватске Владе.

"У случају да Мађарска затвори границе, Хрватска ће почети да спроводи тај план у договору и сталној координацији са Словенијом", потврдио портпарол хрватске Владе.


Он каже да је хрватски премијер Зоран Милановић у сталном контакту са словеначким колегом Миром Цераром.

Портал "Индекс", позивајући се на незванична сазнања, јавља да План "це" подразумијева превоз избјеглица до словеначке границе, те подсјећа да се раније спекулисало да је овим планом предвиђено враћање избјеглица у Србију.

Детаље овог плана откриће министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић током дана.

Због одлуке Мађарске о стопирању таласа избјеглица и затварања "зелене" границе са Хрватском, словеначки премијер Миро Церар сазвао је за сутра сједницу Вијећа за националну безбједност поводом избјегличке кризе.

Церар је раније данас након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном у Бриселу изразио бојазан да једностране мјере појединих држава о затварању граница могу довести до домино ефекта код других држава на избјегличкој рути.

Он је навео да ће Љубљана, уколико Мађарска затвори границу са Хрватском, морати да реагује, јер то може да скрене избјеглички талас према Словенији.

"То значи да ће се успоставити максимална контрола границе с обзиром на чињеницу да је Словенија у шенгенском простору и ту границу мора да надзире", рекао је Церар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана