Мађари разоружали хрватске полицајце, Загреб негира

Агенције
Мађари разоружали хрватске полицајце, Загреб негира

Међународни инцидент догодио се у петак увече када су свjетски медји пренијели да је мађарска полиција разоружала хрватске полицајце у возу са избјеглицама.

Наведено је да је воз са полицајцима стигао у Мађарску без најаве. У возу је било 40 наоружаних полицајаца који су били у пратњи 1.000 избјеглица, пренијели су медији.

Они разоружани и послати у назад у Хрватску, машиновођа воза је ухапшен, а избјеглице су послате у избјеглички центар, истакли су медији.

Министарство унутарњих послова Хрватске убрзо је саопштило да су информације мађарских медија да су хрватски полицајци ухапшени у Мађарској неистините.

"С обзиром на то да поједини медији објављују информације о наводним хапшењима хрватских полицајаца у Републици Мађарској, Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске обавештава јавност да је ријеч о неистинитој информацији", пише у саопштењу МУП-а Хрватске.

„Јутарњи лист" пренео је изјаву портпарола мађарске владе Золтана Ковача, који је рекао да су хрватски полицајци прешли државну границу без дозволе мађарских власти.

Портпарол мађарске Владе Золтан Ковач изјавио је да то што је Хрватска послала 1.000 избјеглица возом у јужну Мађарску, представља озбиљан инцидент.

Он је на конференцији за новинаре у Беременду рекао да је воз у пратњи 40 хрватских полицајаца стигао у Мађарску без најаве, преноси МТИ.

Ковач је као "лаж" оцијенио информацију да је улазак поменутих избјеглица у Мађарску био дозвољен на основу билатералног споразума.

Како је јавио Индекс.хр, Ковач је рекао да поступак Хрватске представља кршење међународног права и повреду мађарске границе, додајући да је поводом овог догађаја "покренут поступак".

Осим тога, пренијета је и изјава савјетника мађарског премијера Виктора Орбана за унутрашњу безбједност Ђерђа Бакондија да су мађарски полицајци ухапсили машиновођу и разоружали хрватске полицајце, као и да су избјеглице упућене у центре за регистрацију гдје могу да затраже азил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана