Лукшић: Не стојим иза афере Снимак

Taнјуг
Лукшић: Не стојим иза афере Снимак

Погорица - Потпредсједник Владе Црне Горе и шеф дипломатије Игор Лукшић одбацио наводе да стоји иза афере "Снимак", како би се обрачунао са неистомишљеницима у ДПС.

Лукшић је, коментаришући наводе посланика Демократског фронта Владисава Бојовића да стоји иза изласка у јавност афере "Снимак", казао да је у питању глупост.

- Када имате неку врсту кафанског трача, као и оне из Демократског фронта који су задужени за спиновање, онда не можете добити производ који се може назвати другације него што је глупост, рекао је Лукшић.

Афера "Снимак" у вези је са објављивањем аудио снимака са сједница органа ДПС-а на којима је говорено о употреби државних ресурса у страначке сврхе, односно запошљавању по партијској припадности уочи прошлогодишњих парламентарних избора. Тим поводом формиран је и скупштински Анкетни одбор, који је саслушао више државних и функционере ДПС-а, а сви они су негирали наводе да је било приликом запошљавања било фаворизавања чланова те партије.

Лукшић је, говорећи о одлуци Уставног суда да прогласи неуставним његов споразума са опозицијом о статусу језика у образовном систему, истакао да та одлука неће утицати на назив наставног предмета, односно да ће и даље бити црногорско-српски, босански и хрватски језик и књижевност.

- Када смо 2011. године постигли споразум, нисмо имали ниједну назнаку да може бити неуставан, јер није ми била намјера да било кога преварим. Договорили смо измјене Општег закона о образовању у пуном увјерење да у потпуности одражавају реалности у црногорском друштву и да су у потпуности у складу са Уставом, казао је он.

Лукшић је указао на став Министарства просвете да Уставни суд није цијенио садржај политичког споразума о називу наставног предмета.

- То значи да ће се наставити са изучавањем наставног предмета како смо се договорили 2011. године под називом који је тада договорен, нагласио је он.

Лукшић је навео да европске и евроатлантске интеграције остају спољнополитички приоритети Црне Горе. Он је изразио очекивање да ће се постићи доворор о уставним промјенама у области правосуђа, које су кључне за даљи напредак Црне Горе на путу ка ЕУ.

- Нужно је, у складу са акционим плановима, одржати темпо унутрашњих реформи у сусрет отварању преговора областима 23. и 24. за шта је кључни индикатор, у овој етапи, усвајање уставних промјена, без којих интеграциони процес неће ићи напријед, казао је Лукшић.

Према његовим ријечима, политика добросуседства и регионална сарадња и даље је један од најважнијих приоритета црногорске спољне политике и конститутивни елемент европских и евроатлантских интеграција.

- Односи са сусједима неоптерећени су отвореним питањима, што је додатна препорука за нашу земљу у циљу снажења укупног регионалног контекста. Црногорско дјеловање на регионалном плану препознаје се као конструктивно и добродошло у свим питањима од значаја за стабилност Западног Балкана и његову даљу интеграцију у ЕУ, навео је Лукшић.

Он је казао да црногорска иницијатива о формирању западнобалканске шесторке има за циљ да се измјени стереотипна слика Балкана и кроз пројекте од заједничког интереса обезбједи европска перспектива.

- Акценат ће бити на инфраструктури, смањивању трансакционих трошкова за грађане и привреду и даљој регионалној сарадњи у области борбе против организованог криминала, казао је Лукшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана