Лукшић: Хапшење потрубача неће угрозити односе са Москвом

Aгенције
Лукшић: Хапшење потрубача неће угрозити односе са Москвом

Подгорица - Хапшење финансијског директора Комбината алуминијума Подгорица (КАП) Дмитрија Потрубача не би требало да на било који начин угрози односе Црне Горе и Русије, саопштио је црногорски министар иностраних послова и европских интеграција Игор Лукшић.

- Не вјерујем да би то на било који начин могло, нити би требало да угрози односе Русије и Црне Горе, с обзиром да је стечај као опција нешто што је предвиђено законом, рекао је Лукшић новинарима данас у Подгорици.

Он је додао да је Црна Гора једна од најбоље рангираних земаља региона када је ријеч о заштити страних инвестиција, као и да случај хапшења Потрубача не би требало да пређе на ниво међудржавних односа.

- То, нажалост, треба посматрати као лошу економску причу из које Црна Гора треба да нађе најбољи излаз, додао је Лукшић.

Према његовим ријечима, у овом тренутку једино је важно да се поступак у случају хапшења Потрубача обави у складу са црногорским законодавством и да то буде непристрасно.

- Контакти су остварено преко представника. Црногорски амбасадор у Москви имао је прилике да у пар наврата у руском Министарству иностраних послова обави разговаре на ту тему. Тамо је, прије свега, исказано интересовање да се у односу према Потрубачу спроведу одговарајуће мјере, саопштио је Лукшић.

Он је навео и да су, с обзиром да се ради о страном држављанину, омогућени одређени контакти и са амбасадором Русије у Подгорици.

- То је једино што се у овом тренутку одвија на релацији двије државе, рекао је Лукшић.

Службеници Управе полиције из Бијелог Поља ухапсили су прошле седмице Потрубача, осумњиченог за тешку крађу на штету Црногорског електропреносног система (ЦГЕС).

Из Управе полиције су саопштили да се сумња да су КАП и Потрубач, у својству правног и одговорног лица, починили кривично дјело тешка крађа, на штету ЦГЕС-а.

КАП и Потрубач су, како се сумња, кривично дјело починили тако што су од 22. фебруара до 25. маја противправно присвојили електричну енергију од око 190.500 мегават часова, вриједности 9,64 милиона евра, за колико су оштетили ЦГЕС.

Потрубачу је након саслушања у Основном суду у Подгорици изречена мјера притвора од 30 дана.

У КАП-у је прошле седмице уведен стечај због дуга од 386 милиона евра, уз могућност достављања плана реорганизације у наредна три мјесеца.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана