Лора - тамна мрља у каријери тужиоца Младена Бајића

Index.hr
Лора - тамна мрља у каријери тужиоца Младена Бајића

Загреб - Државни тужилац Хрватске Младен Бајић сакрио је својевремено у ладицу предмет о Србину Драгомиру Миљковићу, који је мучен у сплитској “Лори”, па сада држава мора да, наокон нагодбе, плати Миљковићу 300 хиљада куна.

 Миљковић је завршио у “Лори” крајем августа 1992. године, а поступак против њега водио је управо садашњи државни тужилац Бајић, надлежан и за поступак у склопу којег су у јуну 1992. године у “Лори” завршили Срби из каштеланског залеђа.

Они су тада осумњичени за “подривање уставног поретка и оружану побуну”, а данас, као жртве, у правоснажно закљученом “случају Лора” туже осам војних полицајаца.

Општинско тужилаштво у Сплиту нагодило се са Драгомиром Миљковићем, па ће му за ствари однесене из стана у Улици Руђера Бошковића држава платити 200 хиљада куна, док ће за болест - ПТСП, који му се развио током заточеничких дана у “Лори”, добити 40 хиљада куна.

Држава ће на име парничног трошка платити и адвоката који је заступао Миљковића у два спора која су на сплитском Општинском суду вођена од 1993. године. Све скупа изађе готово 300 хиљада куна.

Порески обвезници могу бити срећни - јер Миљковићу нису ништа платили за поломљена ребра и отимачину стана, односно, станарског права, наводе хрватски медији.

О Бајићевом учешћу у случајевима који су се дешавали у “Лори”, а данас су пред судовима, штампа је често писала.

Тако је 13. јуна 1992. године Бајић посјетио “Лору” када су страдали Ненад Кнежевић и Гојко Буловић - Срби из каштеланског залеђа које је главни државни тужилац тада теретио за формирање САО Каштела с циљем припајања САО Крајини.

Ријеч је била о потпуно измишљеном исказу грађевинског радника Петра Новаковића, који се недавно у пијаном стању - убио.

Бајић је десет година касније тврдио да није знао да су цивили довођени у “Лору”, али је након 13. јуна 1992. године то морао знати, јер се увјерио властитим очима.

Јер, како је онда Миљковић завршио у “Лори” више од два мјесеца касније - пита портал “Индекс хр”.

Након готово два милиона куна исплаћених породицама Буловић и Кнежевић, обештећено је још неколико људи, бивших затвореника “Лоре” и жртава “монтираног процеса Младена Бајића”.

Државно тужилаштво закључило је нагодбе на, углавном, 140 хиљада куна за пребијање и спајање на струју са попратним ефектима на психу.

Оштећених је много, тако да ће укупна свота сигурно премашити три милиона куна, а све су то посљедице поступака које је прије 20 година водио садашњи главни државни тужилац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана