Љубљана - Протести због непризнавања Срба као нације

Aгенције
Љубљана - Протести због непризнавања Срба као нације

Љубљана - Савез српске дијаспоре Словеније /ССДС/ позвао је Србе из ове земље да се сутра придруже мирној протестној шетњи у Љубљани, због непризнавања Срба као нације у Словенији и других питања.

"Позивамо све поштене Србе из Словеније, чланове и пријатеље, који имају достојанства, жеље и поноса за људску правду, да се придруже", наведено је у саопштењу из ССДС.

Из Савеза подсјећају да Министарство културе Словеније за пет година подијели више од 15.000.000 евра европских средстава намијењених рањивим културним групама Словеније, од којих једино Савез српске дијаспоре Словеније и његова друштва свих тих година нису добила ниједан евро.

Протестна шетња, уз транспаренте и заставе, ће кренути испред сједишта ССДС /Линхартова 13, Љубљана, Бежиград/ око 14.45 часова.

Протест је најављен и за недјељу, 1. септембар, од 11.30 до 12.00 часова испред храма Светих Ћирила и Метода у Љубљани, али без протестне шетње.

"Протестном шетњом желимо указати на самовољу, корупцију и безакоње у локалним и државним институцијама", наведено је у саопштењу из ССДС-а.

Протестна шетња у суботу планирана је и до Амбасаде Србије у Љубљани, гдје демонстранти планирају поручити да су против штетне владајуће политике Србије у вези са Косовом.

Окупљени ће потом доћи до општинске зграде, гдје ће градоначелника питати зашто не финансирају и овај савез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана