Љубљана пријети блокирањем уласка Хрватске у ЕУ

Јутарњи лист
Љубљана пријети блокирањем уласка Хрватске у ЕУ

Загреб - Најава словеначког министра спољних послова Карла Ерјавеца да ће влада продужити мандат преговарачу с Хрватском Францету Архару до краја 2013, у дипломатским круговима у Загребу протумачена је као до сада најотворенија пријетња Љубљане да ће блокирати улазак Хрватске у ЕУ.

Тиме Ерјавец имплицира, преноси “Јутарњи лист” мишљење дипломата, да словеначки парламент неће ратификовати уговор о уласку Хрватске у Европску унију због проблема са Љубљанском банком.

С тим се слаже и бивши министар спољних послова Мате Гранић, који је због својих лобистичких послова и даље изврсно упућен у односе на регионалном нивоу, указује лист.

- Када је Словенија одбила да прихвати приједлог да јој Хрватска опрости око 300 милиона евра камата, тада је постало потпуно јасно да Словенија неће пристати ни на какав договор. Она једино пристаје да се дуг Љубљанске банке утопи у сукцесијској маси, што практично значи да би Хрватска и њене штедише заувијек остали без свог новца - мисли Гранић.

За Загреб је такав сценарио политички и финансијски потпуно неприхватљив, оцијенио је он и навео да због тога Хрватска “одмах мора да понуди ново рјешење”.

- Случај дуга Љубљанске банке треба предати у надлежност Међународног арбитражног трговачког суда у Паризу. Постоји још једна могућност: да се предложи оснивање ад хок арбитраже само за тај случај - указао је Гранић.

Словенија ће, према његовом мишљењу, одбити оба приједлога, али ће тиме “Хрватска демонстрирати добру вољу”.

- А када Словенија одбије такву могућност, све чланице Уније и Сједињене Америчке Државе увјериће се да Љубљани уопште није стало до договора, већ једино до уцјењивања Хрватске и блокаде њеног уласка у Европску унију - закључак је Гранића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана