Љубљана не одустаје од арбитражног споразума

Срна
Љубљана не одустаје од арбитражног споразума

Љубљана - Словеначки премијер Миро Церар оцијенио је да су хрватски потези у вези са арбитражом "вриједни жаљења" и да је арбитражни споразум једина важећа основа за рјешење граничног питања.

Поводом позива хрватског премијера Зорана Милановића да се састану и размотре изношење граничног спора пред другу међународну правосудну институцију, Церар је навео да Словенија неће одустати од арбитражног поступка и да очекује да ће он бити настављен.

"Словеначка Влада у цијелости одбија аргументе на којима Хрватска заснива своје поступке и сматра да су они у супротности са арбитражним споразумом и да за њих не постоји никакво упориште у међународном праву", навео је Церар у писму Милановићу.

Словеначки премијер је изразио наду да ће Хрватска одустати од изласка из арбитраже и држати се пријашњег договора.

Милановић је позвао јуче словеначког колегу на састанак на којем би разговарали о изношењу граничног спора пред одговарајући међународни форум, након што је Хрватска одлучила да изађе из арбитражног поступка.

У писму Церару, Милановић је предложио да се сусрет одржи Хрватској или у Словенији, имајући у виду важност "истинског партнерства и савезништва двије сусједне државе у ЕУ и НАТО-у".

Церар је у одговору на Милановићево писмо навео да би до овог сусрета могло доћи тек након што се арбитражни суд, након изјашњавања обје стране, одлучи о наставку процедуре.

"Истина је да су Словенија и Хрватска савезници и партнери у ЕУ и НАТО, али прислушкивање и једнострани излазак из договора и ратификованих међународних уговора не доприноси том савезништву и партнерству", навео је Церар у писму.

Хрватска Влада покренула је прије два дана поступак за престанак Споразума о арбитражи из 2009. године, због тога што је словеначка страна повриједила тај документ, којим је договорен начин одређивања копнене и морске границе.

Скандал је избио због открића да су се словеначки арбитар Јернеј Секолец и агент Симона Дреник договарали о изношењу словеначких аргумената и лобирању код других арбитражних судија.

Према објављеном транскрипту и аудио-запису разговора Соколеца и Дреникове, арбитражни суд би додијелио већи дио Пиранског залива залива Словенији, што је у супротности са захтјевима Хрватске.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор 4. новембра 2009. године у Стокхолму. Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана