Љубљана: Љекар оптужен за еутаназију седам пацијената остао без лиценце

Срна
Љубљана: Љекар оптужен за еутаназију седам пацијената остао без лиценце

Љубљана - Словеначком неуорологу Ивану Радану /41/, који је оптужен за еутаназију седам пацијената на Универзитетском клиничком центру у Љубљани, трајно је одузета лиценца за рад.

Љекарска комора у Словенији потврдила је да је Радан сам вратио лиценцу за рад, па му је сада званично трајно забрањено самостално обављање дјелатности, преносе медији.

Радан је први љекар оптужен за недопуштену еутаназију у Словенији и од маја, када је ухапшен, сваког мјесеца продужаван му је притвор за мјесец дана.

Он се налази на Форензичком одјељењу затвора у Марибору јер је убрзо након хапшења покушао да изврши самоубиство у ћелији. Још није познато када ће почети суђење Радану.

Радан је оптужен за 24 кривична дјела за вријеме док је као неуролог радио у љубљанском клиничком центру.

На тгерет му је стављено убиство седам пацијената на самрти којима је давао мјешавину калијума и морфијума. На терет му је стављено и незаконито фотографисање пацијената на самрти, омогућавање уживања дрога, злоупотреба службеног положаја и фалсификовање докумената.

Овај љубљански љекар, који се специјализовао за лијечење најтежих болесника у интензивној терапији, након што је афера избила у јавност негирао је све сумње да је усмртио пацијенте.

Због овог скандала на неуролошком одјељењу, те афере у вези са наводним неправилности на Одјељењу дјечије хирургије недавно је смијењено руководство љубљанског Клиничког центра, највеће и најугледније словеначке болнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана