Љубљана бира новог судију, а Хрватска очекује затварање Арбитражног суда

Агенције
Љубљана бира новог судију, а Хрватска очекује затварање Арбитражног суда

Загреб/Љубљана - Три дана након избијања скандала због објављеног транскрипта, који указује на то да је Словенија лобирала у Арбитражном суду за добијање двије трећине Пиранског залива, потпуно је неизвесно како ће ово питање бити рјешено.

Док Љубљана разматра кандидате за новог судију, Хрватска сматра да је Арбитражни суд до те мјере искомпровитован да би требало сам да се затвори.

Скандал је избио у сриједу кад су хрватски медији објавили транскрипте који показују да су словеначки судија и заступница Министарства спољних послова договарали лобирање у поступку о граници.

Члан арбитражног суда Јернеј Соколец и опуномоћена представница за праћење арбитраже Симона Дреник у међувремену су дали оставке.

Арбитражни суд је саопштио да ће поступак у међуграничном спору двије државе бити настављен чим Словенија предложи новог судију Секолеца.

Хрватска влада најавила је да ће затражити одржавање ванредне сједнице Сабора.

Очекује се да ће тема ванредне сједнице парламента бити Арбитражни споразум, а нагађа се да ће кабинет Зорана Милановића затражити подршку посланика за излазак Хрватске из арбитраже.

Словеначки европарламентарац Иво Вајгл, међутим, сматра да објелодањени транскрипт није довољан разлог да се Хрватска повуче из споразума који је, како каже, тако жарко жељела.

"Мислим да би Хрвати могли ићи скоро до краја јер им арбитража никада није пријала и прихватили су је само како би могли ући у ЕУ. Словенци нису знали који би био прихватљив начин за рјешавање овог проблема јер су Хрвати били већ на вратима ЕУ", подсјетио је Вајгл, пренели су словеначки медији.

Хрватска сматра да би Арбитражни суд за гранични спор са Словенијом требало сам да се распусти јер је због скандала словеначке стране толико компромитован да се његова одлука не може прихватити као законита, јавила је Хина позивајући се на изворе из хрватске владе.

"Идеално би било да се суд, кад прими наш поднесак, сам запањи, згрози и распусти, да каже: ''Ми у томе више не желимо учествовати", рекао је извор.

"Како можемо очекивати закониту одлуку у складу с (арбитражним) споразумом и правилима поступка?", упитао се.

У Банским дворима кажу да суд има "кратак рок за дјеловање" и одговор очекују прије ванредне сједнице Сабора коју је затражила влада и неколико парламентарних странака.

"Ако то не учини, онда је на Хрватској да заштити своје интересе", рекао је исти извор не искључујући могућност повлачења Хрватске из Арбитражног споразума потписаног 2009. Године.

Стави ли се тај споразум ван снаге, Хрватска и Словенија би се вратиле на стање прије 2009. с привременим режимом разграничења који може трајати бесконачно.

Иначе, потписивање Арбитражног споразума 2009. Деблокирани су хрватски приступни преговори са ЕУ, које је Словенија зауставила због нерјешене копнене и морске границе.

Арбитражи поступак је до сада коштао више од 29 милиона куна, а прије избијања скандала очекивало се да ће одлука бити објављена у септембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана