Љимају још два мјесеца притвора

Танјуг
Љимају још два мјесеца притвора

Приштина - Судско вијеће Окружног суда у Приштини одлучило је да за још два мјесеца продужи притвор за потпредсједника Демократске партије Косова и посланика Фатмира Љимаја.

Притвор је продужен и тројици других оптужених за ратне злочине 1999. године. Сем Љимају, притвор је продужен и Неџмију и Насеру Краснићију и Насеру Шаљи, чиме је усвојен захтев Еулексовог тужиоца за продужење притвора.

Они су оптужени за кривично дјело ратног злочина против цивила током рата на Косову 1999. године. Оптужница их терети за убиства, мучење и угрожавање здравља албанских и српских цивила с Косова и ратних заробљеника.

Окружни суд у Приштини је 24. новембра четворици окривљених одредио судски притвор у трајању од једног мјесеца.

Врховни суд Косова је 27. новембра одбио жалбе одбране изјављене на првостепену одлуку, а 18. децембра одбацио као неосноване захтјеве адвоката оптужених за пуштање из притвора.

Претходно је судско вијеће прогласило прихватљивим доказе Агима Зогаја, познатог као "свједок X", као и доказе који су конфисковани при претресу просторија Насера Краснићија и Фатмира Љимаја.

Окружни суд у Приштини је на првом суђењу предмет Клечка подjелио у два дијела и донијете су две пресуде. Суд је тада доказе Агима Зогаја прогласио неприхватљивим и кроз обе пресуде ослободио све оптужене.

Зогај је у септембру прошле године извршио самоубиство у Немачкој, али је за собом оставио писане и снимљене доказе.

Окружни суд у Приштини је прољетос, послије вишемесјечног суђења, ослободио кривице Фатмира Љимаја и девет других бивших припадника ОВК, пошто је претходно одлучио да се изјаве главног свједока Зогаја не могу употребити у процесу против њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана