Љекарки шест мјесеци затвора јер није помогла пацијенту на самрти

Taнјуг
Љекарки шест мјесеци затвора јер није помогла пацијенту на самрти

Љубљана - Суд у Љубљани потврдио је шестомјесечну казну затвора за љекарку јер није отишла на мјесто несреће да помогне тешко повријеђеном пацијенту који је касније умро.

То је први случај у Словенији правоснажне затворске казне изречене за  занемаривање професионалне дужности љекара.

За пропуштање помоћи животно угроженом пацијенту закон предвиђа до годину дана затвора, а могуће је и одузимање љекарске лиценце, објавили су словеначки медији.

Виши суд у Љубљани потврдио је првостепену пресуду према којој је дежурна љекарка у дому здравља Брежице крива, јер није сама отишла на мјесто несреће у којој је прије три године тешко настрадао 55-годишњи радник, приликом пада с електричног стуба под напоном, већ је послала амбулантна кола с возачем и медицинским техничарем.

Суд је одбио њену одбрану да је у вријеме несреће као дежурна обављала више дужности због недостатка љекара и да је истовремено имала хитан случај.
                                                                                                                                                                                                                                                                             Утврђено је да се није одазвала да одмах помогне тешко рањеном ни након што је од ње то тражила екипа хитне помоћи коју је послала на мјесто несреће, а накнадно је покушала да нађе алиби за свој пропуст пошто је контролу тог случаја покренуло министарство здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана