Љекар који је силовао пацијенткињу наставио да ради у истој болници

ГС
Љекар који је силовао пацијенткињу наставио да ради у истој болници

ОСИЈЕК - Гинеколог из осјечке болнице који је силовао пацијенткињу и који је за то кривично дјело осуђен - наставио је да ради у истој болници.

Љекарје првостепеном пресудом у фебруару ове године осуђен за силовање.

У службеним просторијама КБЦ-а Осијек, пацијенткиња је дошла на ултразвучни гинеколошки преглед, а љекар је потом закључао врата ординације и кренуо да је непримјерено додирује.

-Починио је кривична дјела против полне слободе и то кривично дјело силовања и два кривична дјела блудних радњи - утврдио је током судског поступка и низа доказних радњи Жупанијски суд у Осијеку.

Суд је 8. фебруара 2024. године донио и јавно објавио пресуду.

-Пресуда је осуђујућа, исти је оглашен кривим и осуђен на јединствену казну затвора у трајању од четири године, а истовремено је наведеном оптуженику изречена и безбједносна мјера забрана обављања дужности у трајању од четири године - рекао је Давор Митровић из Жупанијског суда у Осијеку.

Забрана докторског рада требала би се спровести након одслужене затворске казне. Али, будући да је ова пресуда неправоснажна па самим тиме није извршена још и по њој се не поступа, 64-годишњи љекар и даље ради у истој болници, пише dnevnik.hr.

-Тачна је информација да је запослен у Клиничком болничком центру Осијек. КБЦ Осијек као послодавац у складу са позитивним прописима није нити био у могућности примијенити било какву процедуру према именованом љекару - поручили су из Клиничког болничког центра у Осијеку.

Адвокат објашњава да су се ипак могле спровести оне мјере и радње које би појачале сигурност и заштиту права пацијената. На примјер, да доктор предуго без надзора не буде насамо с особом.

-Ова пресуда не обвезује КБЦ Осијек ни друге послодавце сличне природе на било коју реакцију. Наши прописи заправо су такви да у тим ситуацијама предвиђају могућност да послодавац евентуално неким другом мјерама покаже неку своју одлучност у спречавању настанка неких сличних ситуација. И то је заправо оно што послодаваца који је одговоран треба направити. Наравно, било која од тих мјера не смије бити селективна у смислу да се она смије употријебити само против тог конкретног љекара - рекао је адвокат Данијел Прибанић.

Доктор се жалио на ову првостепену пресуду па све институције чекају одлуку Високог казненог суда Републике Хрватске, чак и Љекарска комора која је потврдила да су до окончања судског поступка и правоснажне пресуде застали с поступањем против осјечког доктора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана