Литије у Бијелом пољу и Беранама све масовније

Срна
Литије у Бијелом пољу и Беранама све масовније

ПОДГОРИЦА - Литија у Бијелом Пољу вечерас је окупила највише вјерника до сада у знак протеста против контроверзног Закона о слободи вјероисповијести који представља удар на Српску православну цркву /СПЦ/ у Црној Гори.

Народ је на достојанствени протест са иконома и пруком "Не дамо светиње!" масовно изашао на улице, без обзира на велико присуство специјалних снага полиције које су прије неки дан стигле из Подгорице, као и блиндирана возила која непрестано круже градом.

И у Беранама је данас више од 15.000 људи шетало градским улицама у знак протеста против спорног закона који је усвојила Скупштина Црне Горе 27. децембра.

Присуство полиције на улицама није било веће него обично, иако су у Беране прије три дана пристигли припадници специјалне полицијске јединице из Подгорице.

Мојковчани су вечерас, такође, одржали литију од Цркве Светог Томе до Храма Христовог Рођења.

Литија из села Велика испод планине Чакор кренула је на молебан у мјесту Мурино, које је НАТО агресор бомбардовао 1999. године и том приликом убио шесторо људи, међу којима троје дјеце.

Светосавске академије вечерас ће бити одржане у Рожајама, гдје ће бесједити Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије и на Жабљаку гдје ће се обратити Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Црногорска Скупштина усвојила је 27. децембра прошле године Закон о слободи вјероиповијести које представља удар на СПЦ у Црној Гори.

Из СПЦ раније је саопштено да тај закон представља основ да држава отме црквену имовину и да се односи на више од 650 светиња, укључујући и манастир Острог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана