Литије грију вјером и љубављу у Никшићу и Подгорици

Срна
Литије грију вјером и љубављу у Никшићу и Подгорици

НИКШИЋ - Хиљаде Никшићана и вечерас је присуствовало молебану у Храму Светог Василија, а затим су прошли устаљеном маршрутом до градског трга у знак противљења усвајању контроверзног Закона о слободи вјероисповијести Црне Горе.

Свештеник Мирчета Шљиванчанин из Подгорице је у обраћању окупљеним рекао да су литије израз вјере у светиње, а гдје је вјера ту је и чудо.

Према његовим ријечима, литије не могу народу досадити, нити се умањити, јер су израз љубави према светињама.

Он је истакао да је Господ уз народ и да зато не треба да чуди што је у литијама широм Црне Горе толико народа.

“Када има љубави и када се љубав даје онда се она увећава... Ове литије су сабори свега доброг и великог што се збивало у овом граду и свим градовима широм Црне Горе”, рекао је Шљиванчанин.

Он је поручио онима који мисле другачије о литијама да дођу, да виде и да се “огрију вјером и љубављу”.

Литији је присуствовао и епископ јужноамерички и каракаски Јован из Руске заграничне цркве.

У недјељу, 16. фебруара, литију ће предводити Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а најављене су и бројне литије из никшићких околних села.

Након молебана у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, свештенство Митрополије црногорско-приморске и грађани вечерас су кренули у молитвени ход градским улицама, а предводио их је игуман манастира Савина Макарије.

Литија је прошла Булеваром Светог Петра Цетињског, поред старе зграде Владе и моста Миленијум, а већи број грађана и свештенство вратили су се испред храма.

“Све ово што се дешава је чудесно. Одзвања ова неправда, али је ваше достојанство, мир и толеранција коју показујете ових дана задивило Европу и свијет”, рекао је парох подгорички, свештеник Предраг Шћепановић.

Након његовог обраћања испред храма, изведен је духовно-културни програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана