Линта: РСК настала из тежње да се не понови геноцид над Србима

Срна
Линта: РСК настала из тежње да се не понови геноцид над Србима

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је поводом 29 година од формирања Републике Српске Крајине /РСК/ да је она настала као израз тежње крајишких Срба да им се не понови геноцид, масовни злочини и етничко чишћење.

Линта је подсјетио да је Фрањо Туђман на Првом конгресу ХДЗ-а у фебруару 1990. године изрекао пријетећу реченицу да геноцидна Независна Држава Хрватска /НДХ/ није фашистичка творевина, већ историјски израз хрватског народа за својом слободом.

"Доласком на власт маја 1990. године Туђманов усташки режим је кренуо у обрачун са српским народом с циљем стварања етнички чисте хрватске државе", напоменуо је Линта.

Из Савеза су навели да је Туђманов режим формирао паравојне формације које су током 1990. и 1991. године спроводиле терор над Србима у хрватскиим градовима и мјестима, као и у већем дијелу западне Славоније.

Подсјетили су на злочиначке акције "Миљевачки плато", "Маслениџа", "Медачки џеп", "Бљесак" и "Олуја", као и на брутално етничко чишћење српског народа са вјековног подручја, бруталне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима и планско пљачкање и уништавање српске имовине и инфраструктуре.

Линта је навео да је Република Српска Крајина доживјела катастрофу због политике двоструких стандарда западних центара моћи и погрешне и неодговорне тадашње власти у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана