Линта: Правосуђе Хрватској није правично

Танјуг
Линта: Правосуђе Хрватској није правично

Београд - Миодраг Линта поручио да је ослобађање некадашњих хрватских специјалаца Боже Крајине и Фрање Дрље, примјер да хрватско правосуђе није независно и правично.

Како је предсједник Коалиције удружења избјеглица навео у писаном саопштењу бројни злочини над Србима у хрватским градовима за вријеме рата, као и за вријеме и послије хрватских војних операција "Бљесак" и "Олуја" остали су некажњени до данас.

"Ово је само један од доказа који недвосмислено показује да Хрватска није заслужила да затвори преговоре са Европском унијом о поглављу 23 'Правосуђе и људска права' средином 2011. нити да постане члан Европске уније 1. јула 2013", сматра Линта.

Линта сматра да би министар правде Србије Никола Селаковић требало да затражи хитан састанак са хрватским министром правосудја Орсатом Миљенићем с којим би разговарао о некажњавању бројних злочина над Србима за вријеме и послије рата деведесетих на простору СФРЈ, као и да то исто учини тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић према државном одветнику Хрватске Младену Бајићу.

"У случају да представници хрватске стране одбију састанак потребно је о томе обавјестити европског комесара за правосуђе и друге релевантне међународне организације", истакао је Линта.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица нагласио је да се и поставља питање како је могуће говорити о јачању и унапређењу односа између Србије и Хрватске ако, 19 година послије завршетка рата, како каже, у Хрватској не постоји стварна политичка воља да одговорни за бројне злочине над Србима коначно буду кажњени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана