Линта: Обавезно тестирање за улазак у Србију из Хрватске погађа протјеране Србе

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апеловао је данас да Влада Србије хитно укине ПЦР тест и обавезан карантин за улазак из Хрватске у Србију.

- Та мјера погађа велики број протјераних Срба и других држављана Србије који одлазе у Хрватску да рјешавају имовинске и бројне друге проблеме из времена рата, обиђу и одржавају породична имања, иду у посјету рођацима и пријатељима или из других разлога -навео је Линта у писаној изјави.

Он је указао да протјерани Срби и други грађани Србије имају велике трошкове због одласка у Хрватску и да плаћање ПЦР тестирања 9.000 динара (око 150 КМ) представља додатни удар на кућни буџет.

Линта је подсјетио да у Хрватској, према посљедњем попису становиштва, живи 186.000 Срба, од којих се многи налазе у тешкој социјално-економској ситуацији, а већина имају дјецу и другу родбину у Србији.

Он је истакао да је Влада већ дозволила улазак у Србију без ПЦР теста и обавезног карантина у трајању од 10 дана грађанима БиХ, Албаније, Бугарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе, а од 3. фебруара и грађанима Мађарске.

- Сматрам да је нелогично и некоректно да грађани тих земаља могу да уђу у нашу земљу без ПЦР и обавезног карантина, а да то не могу држављани Србије који су родом и поријеклом из Хрватске - закључио је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана