Линта: Милић ухапшен да би се изазвао страх међу Србима у Вуковару

Срна
Линта: Милић ухапшен да би се изазвао страх међу Србима у Вуковару

БЕОГРАД - Милан Милић /71/ из Вуковара ухапшен је с циљем да се изазове додатна узнемиреност и страх међу Србима у том граду и читавој Хрватској уочи предстојећег пописа становништва, сматра предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који најоштрије осуђује тај сраман поступак.

Линта позива Владу Србије да оснује канцеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине која би пружала бесплатну стручну и правну помоћ и финансијску подршку осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима да докажу своју невиност и скину љагу са свог имена.

Милић је ухапшен јер је, наводно, у новембру 1991. године, заједно са још неколико српских бораца, злостављао једног Хрвата.

Линта је навео да је то једна у низу порука Србима да нису добродошли и да им је најбоље да се изјасне као православни Хрвати или да се иселе из Хрватске.

“Потпуно је јасно да проусташке снаге настоје годинама, путем насиља и ширења мржње, да број Срба у Вуковару и низу других општина и градова, након завршеног пописа становништва, буде испод једне трећине становништва”, додао је Линта.

Према његовим ријечима, то конкретно значи да би Срби изгубили право на службену употребу српског језика и ћирилице што им гарантовано Уставним законом о правима националних мањина.

Он сматра и да Србија треба да упути најоштрији протест Хрватској да је неприхватљиво да хапси Србе на основу лажних доказа, саопштено је из Савеза Срба региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана