Линта: "И током епидемије дивљачка мржња према Србима у Хрватској"

Срна
Линта: "И током епидемије дивљачка мржња према Србима у Хрватској"

БЕОГРАД - Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцијенио да су усташке снаге исписивањем усташких графита у банијском селу Бански Грабовац у Хрватској наставиле да шире дивљачку мржњу према преосталим Србима и свему што је српско и за вријеме пандемије вируса корона.

Уз оцјену да је то одавно постала редовна појава у Хрватској, Линта подсјећа да су на споменику жртвама усташког терора црним спрејом исписане србомрзачке и монструозне поруке "Србе на врбе", "За дом спремни", усташко слово "У", "Поздрав из Петриње" и "ХОС", саопштено је из Одбора.

"Широм Хрватске могу се видјети десетине хиљада усташких и нацистичких графита и порука мржње чији је циљ ширење страха међу малобројним Србима, величање злочиначке усташке идеологије, рехабилитација НДХ и усташког покрета и негирање геноцида који је почињен над српским народом током Другог свјетског рата", навео је Линта.

Линта је истакао да је апсолутно јасно да хрватска власт неће пронаћи налогодавце и починице овог злочина мржње, као што их није пронашла ни у многим другим случајевима, а камоли да их најстроже казни у складу са одредбама Кривичног закона.

"Главни разлог јесте чињеница што су усташтво и НДХ стварни темељ данашње Хрватске, а не антифашизам, како то хрватски званичници повремено говоре због међународне заједнице", оцијенио је Линта.

Он је указао да је један од кључних темеља хрватског идентитета антисрпство, прије свега због чињенице да се Хрватска никада није суочила са поразом у Другом свјетском рату и почињеним геноцидом над Србима.

"Комунистичка власт је омогућила Хрватима да пређу на побједничку страну због чега нису прошли процес денацификације као Њемачка и Аустрија. Због тога већина Хрвата сматра да је геноцидна НДХ била истинска држава хрватског народа а усташки зликовци борци за хрватску слободу", навео је Линта.

Линта је напоменуо да су у селу Бански Грабовац, код Петриње, од 24. до 26. јула 1941. године усташе извршиле стравичан покољ и масакр 1.285 Срба из Банског Грабовца и околних села.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана