Линта: Хрватски захтјев за наплату ратне штете ништа ново

Танјуг
Линта: Хрватски захтјев за наплату ратне штете ништа ново

БЕОГРАД - Захтјев Хрватске за наплату ратне штете од Србије за тзв. ''''великосрпску агресију'''' није ништа ново и у питању је један од бројних доказа да Хрватска у континуитету води непријатељску политику према Србији, поручио је вечерас предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом недавног захтјева дијела хрватске опозоције.

Линта у саопштењу за јавност каже да Влада Србије треба да покрене дипломатску, правну и политичку борбу у међународној заједници за истину о карактеру рата и страдању српског народа 90-их година прошлог вијека на подручју данашње Хрватске.

Дио хрватске опозиције у хрватском парламенту је у сриједу приликом расправе о извештају о спровођењу плана противминског дјеловања за 2019. годину, затражио је да се тим Србији наплати ратна штета, док су тај предлог владајући посланици назвали политиканством.

Линта каже да је темељ непријатељске политике ''''Декларација о Домовинском рату'''' коју је хрватски Сабор усвојио 2000. године гласовима свих хрватских посланика.

У Декларацији пише да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску а Хрватска је, како наводи Линта, “тобоже била жртва агресије и водила одбрамбени и ослободилачки рат”.

Он истиче да Влада Србије треба да покрене и суштински дијалог са Хрватском о ријешавању имовинских и бројних других проблема протјераних Срба и других оштећених грађана.

“Темељ дијалога мора да буде Анекс Г ''Бечког споразума о сукцесији'' у којем јасно стоји да свим грађанима и правним субјектима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и претњама морају бити проглашени ништавним”, наводи Линта.

Бечки споразум о сукцесији је међудржавни споразум који по уставу Хрватске и међународном праву има јачу снагу од домаћих закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана