Линта: Хрватска плански и систематски отима српску имовину

Срна
Линта: Хрватска плански и систематски отима српску имовину

БЕОГРАД- Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упозорио је да Хрватска плански и систематски отима српску имовину у Хрватској, и то, како је навео, под лицемјерном паролом “сређивања земљишних књига”.

Линта је указао да се Хрватска од 1997. године након доношења антисрпског Закона о власништву укњижила као власник на око милион катастарских честица, чији су катастарски власници до 1995. године били прогнани Срби.

-Хрватска намјерава да се укњижи као власник и на преосталих више од 500.000 катастарских честица - истакао је Линта у саопштењу.

Он је навео случај земљишта Ј.М. из Смоковића у Равним Котарима, које се налази осам километара источно од Задра, а тренутно припада општини Земуник Доњи.

Према његовим ријечима, С.М. је у Смоковићу, гдје је прије рата живјело више од 98 одсто Срба, 1984. године укњижио земљиште, добио грађевинску дозволу и изградио породичну кућу код пута Доњи Земуник - Мурвица.

-На основу тих докумената послије рата му је обновљена кућа, која је срушена у злочиначкој акцији Масленица јануара 1993. године., као и многим другим Србима у Смоковићу, Кашићу, Исламу Грчком и другим мјестима - навео је Линта.

Међутим, надлежни сада кажу да према њиховим подацима наведено земљиште више не припада прогнаном Србину Ј.М. који је принуђен да покрене поступак поновног утврђивања власништва на катастарској честици на којој се кућа налази, навео је Линта.

Оцјењујући да је потпуно јасно да је ријеч о систематском отимању српске имовине, не само у Равним Котарима, него и широм Хрватске, Линта је позвао Србију да покрене правну и дипломатску борбу за поштовање веома важног међународног документа - Бечког споразума о сукцесији, који је потврдио Хрватски сабор марта 2004. године.

-Посебно је значајан Анекс Г под називом „Приватна својина и стечена права“. У њему јасно пише да свим грађанима и правним лицима требају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12. 1990. године. То укључује земљиште, шуме, станове, куће и сву другу имовину - објаснио је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана