Линта: Члан ХДЗ-а отима имовину Србима на Банији

Срна
Линта: Члан ХДЗ-а отима имовину Србима на Банији

БЕОГРАД - Предсједник Мјесног одбора ХДЗ-а Иво Ивезић у селу Словинци на Банији незаконито сјече шуму протјераних Срба и малобројних српских повратника и отима српску земљу, што хрватска полиција толерише, саопштио је данас предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Он истиче да Ивезић, који је бивши полицајац, спроводи терор у Словинцима, а да би прикрио незаконите радње српску земљу ограђује оградом како нико не би могао да дође и види шта се тамо дешава.

"Међутим, локални мјештани свједоче да десетине камиона кроз село возе незаконито посјечену дрвну масу која по њима вриједи више од 70.000 евра", навео је Линта.

Он каже да Ивезић не пушта Србе на њихове парцеле и свакодневно их малтретира и застрашује пријетећи да ће их све побити.

"Ивезић пушта стоку са његове земље да малобројним Србима прави штету, док његови пси нападају мјештане који због свега живе у великом страху. Осим тога, ограђује парцеле протјераних Срба с циљем да их уцјењује и њихове куће и земљу купи у бесцјење", наводи Линта у писаној изјави.

Он истиче да је Ивезић познати србомрзац и отворени усташа који се јавно заклео да Срби неће корачати хрватском земљом, а 1991. године пријавио се у Туђманову полицију у којој је био командир и инспектор.

Линта наводи да је Ивезић у сусједном селу Шаш подигао и споменик "насљеднку поглавника Анте Павелића и оснивачу данашње Хрватске Фрањи Туђману".

Он напомиње да полиција толерише и подржава његово силеџијско и дивљачко понашање, додајући да има индиција да му ХДЗ, чији је члан, даје средства да купује српску имовину за симболичну цијену.

"Локални усташа Ивезић је један од многих доказа да је ХДЗ проусташка странка која декларативно заговара европске вриједности, а у стварности 25 година послије завршетка рата досљедно спроводи Туђманову политику цементирања етничког чишћења српског народа", наводи Линта.

Он истиче да у Хрватској од доласка на власт Туђмана до данас траје уништавање и отимање српске имовине, а један од примјера је село Словинци у коме је по попису становништва 1991. године живјело 461 становник, од којих више од 400 Срба и свега 36 Хрвата, а по попису из 2011. године свега 152 становника.

Линта позива Делегацију Европске уније и амбасаде држава чланица Европске уније у Загребу да најоштрије осуде уништавање и отимање српске имовине и застрашивање малобројних Срба и то не само у селу Словинци већ у читавој Хрватској.

"Крајње је вријеме да Европска унија пошаље јасну поруку да је неприхватљиво да се у једној њиховој чланици отворено крши владавина права и људска права грађана српске националности", поручио је Линта.

Он истиче да Министарство спољних послова Србије треба да пошаље јасну поруку званичном Загребу да Хрватска ухапси Ивезића, да гарантује безбједност грађанима села Словинци и шире, да се пониште сви Ивезићеви уговори о продаји и закупу српске имовине и да се Србима надокнади штета.

"Такође, Србија треба да коначно покрене иницијативу да се почне спроводити Анекс Г Бечког споразума о сукцесији Приватна својина и стечена права који гарантује и штити права свим грађанима на дан 31. децембар 1990. године", закључује Линта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана