Лидери из региона, званичници Европе и САД на Охриду 1.и 2.јула

Танјуг
Лидери из региона, званичници Европе и САД на Охриду 1.и 2.јула

БЕОГРАД - Преспански форум за дијалог (ПФД), у организацији Министарства спољних послова Сјеверне Македоније, који ће окупити лидере западног Балкана, али и званичнике ЕУ и САД, те регионалних и међународних организација, биће одржан на Охриду 1. и 2. јула.

Циљ скупа под називом "Западни Балкан - недостајући дио слагалице у употпуњавању Европе" (Western Balkans: The missing puzzle for completing Europe), како наводе организатори, је да инспирише и промовише добросусједске односе и сарадњу.

Међу најављеним учесницима су шефови држава или влада, политичари и дипломате из региона, других европских и ваневропских земаља, представници међународних и регионалних организација - УН, ЕУ, НАТО, Савјета Европе, ОЕБС-а, Савјета за регионалну сарадњу.

Најављено је и очекује се учешће премијерке Србије Ане Брнабић.

Како се наводи на званичној страници форума, међу званичницима који су потврдили учешће су специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, замјеник помоћника секретара САД и специјални представник за Балкан Метју Палмер, помоћник државног секретара за европска и евроазијска питања у Стејт департменту Филип Рикер.

Такође, очекује се присуство и предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, премијера Албаније Едија Раме, предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије, министар спољних послова Румуније Богдан Ауреску.

Међу учесницима су наведени и министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман, шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

Очекује се и учешће бившег комесара за сусједство и проширење Јоханеса Хана, генералне секретарке ОЕБС-а Хелге Шмид, генералне секретарке Савјета Европе Марије Пејчиновић Бурић, генералнр директорке за Европу и Централну Азију при Европској служби за спољне послове Ангелине Ајнхорст, генералне секретарке Савјета за регионалну сарадњу Мајлинде Брегу...

Домаћин форума је македонски министар спољних послова Бујар Османи.

Учесници би требало да кроз дискусије и предлоге дају допринос јачању стабилности региона Западног Балкана и пројектују позитивну слику о региону.

Поред главног догађаја, на Охриду, 1. и 2. јула, који се одржава под покровитељством премијера Северне Македоније Зорана Заева, који ће такође учествовати у раду форума, биће одржан и пратећи скуп, који ће окупити младе лидере и представнике омладинских организација из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана