Лидер МОСТ: Нисмо одлучили између СДП или ХДЗ

Агенције
Лидер МОСТ: Нисмо одлучили између СДП или ХДЗ

Загрев - Лидер коалиције МОСТ Божо Петров изјавио је да та странка још није одлучила хоће ли подршку за састављање владе дати коалицији око СДП или коалицији ХДЗ.

"О томе нисмо одлучивали. Данас се одлучивало о попису реформи које ће бити на (преговарачком) столу", рекао је Петров новинарима у Загребу послије сједнице страначког врха.

Он је рекао да МОСТ не жели да изазове уставну кризу, па ће направити "реалан попис реформи" које би биле прихватљиве за потенцијалне партнере.

"Подржаћемо оне који одлуче да прихвате промјене", нагласио је Петров, али није прецизирао шта те реформе конкретно подразумијевају.

Челници МОСТ одбацили су данас медијска нагађања да ће Мост у преговорима тражити премијерско мјесто за бившег заменика предсједника ХДЗ Драгу Пргомета.

И из ХДЗ и из СДП рекли су данас да су остварени контакти с Мостом, који је на протеклим парламентарним изборима освојио чак 19 мандата и без њега неће бити могуће формирати будућу владу.

Коалиција окупљена око ХДЗ освојила је 59 мандата, а СДП коалиција 56, с тим да три мандата има и њихов досадашњи партнер Истарски демократски сабор, па је резултат водећих странака изједначен.

Осам посланика имају представници националних мањина, од којих три српске и то поново из Самосталне српске демократске странке. Спекулише се да је СДП коалиција већ придобила седам мањинаца, међу којима су троје чланови неке од странака владајуће коалиције и три српска посланика.

Коначне резултати Државна изборна комисија требало би да објави идуће седмице, јер ће избори бити поновљени на седам бирачких мјеста. Из кабинета хрватске предсједнице саопштено је да ће тек по објави службених резултата предсједница позвати челнике странака на консултације о новом мандатару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана