Лажни полицајац из БиХ варао пензионере у Аустрији

Срна
Лажни полицајац из БиХ варао пензионере у Аустрији

ГРАЦ - У Регионалном суду у Грацу почиње суђење припадницима међународне банде који су прије извјесног времена ухапшени у заједничкој акцији њемачке и аустријске полиције, а међу ухапшенима је и држављанин БиХ (26), који је заједно са још тројицом осумњичен за припадност међународној банди, која је оперисала у Њемачкој и Аустрији.

Како преносе аустријски медији, неки трагови до којих је полиција, у међувремену, дошла воде чак и до злогласних „Хелс Ангелс”.

А случај који је довео до хапшења био је случај 73-годишње пензионерке из Граца коју су за божићне празнике 2022. године наводно назвали из полиције. Представили су се као главни полицијски инспектор и полицајац за хитне случајеве, а да би све било увјерљивије, чак су је спојили и са полицијским психологом. Наводно су јој рекли да је њена имовина на мети одбјеглих лопова те да би требала да подигне новац из банке и преда их полицији на чување! Како преносе аустријски медији, ријеч о шестоцифреној суми.

Буквално су је три дана константно звали, говорили јој да је угрожена, да би она на крају отишла да подигне ту суму, али, на њену срећу, није могла из безбједоносних разлога. Тада је пензионерка постала сумњичава и коначно се обратила рођацима, који су је посавјетовали да се лично обрати полицији. Када су схватили да је ријеч о превари, полиција је направила замку за преваранта који је наводно, у име полиције, дошао да покупи њен новац и однесе га у полицијски сеф.

Како је овај момак имао пријављено боравиште у Минхену, полиција из Граца је контактирала њемачку полицију гдје су ухапшени и његови саучесници у превари, међу којима и држављанин БиХ. Један од ухапшених је био високопозиционирани у овој међународној банди и био је познат под надимком „Логистичар”

Иначе, неки од начина на које су варали пензионере јесте да их назову са неког броја и представе се као њихови синови и кћерке, наводећи да су изгубили телефон и морали промијенити број. Када би стекли њихово повјерење, само би их опљачкали, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана