Лажни историчари преварили Ђукановића

Агенције
Лажни историчари преварили Ђукановића

ПОДГОРИЦА – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцијенио је да су историчари изманипулисали предсједника Црне Горе Мила Ђукановића када је ријеч о аутокефалности црногорске цркве, пренијели су подгорички медији.

- Не знам да ли је у тој групи Живко Андријашевић, али претпостављам да јесте. Они су ти који су му подметнули, а он има повјерења у њихове лажи. Много му је мудрије да се њих ратосиља - казао је Амфилохије.

Митрополит је оцијенио да Ђукановићу приказују лажну историју.

- Та прича да је Митрополија црногорска, црногорска црква, звали је како хоћете, укинута 1918. или 1920. године, и да они сада треба да је стварају је потпуно једно безумље, коме ће се насмијати сваки паметни човјек.  Митрополија постоји без прекида од 1504. под тим називом. Све свештенство, све монаштво, сви епископи, свеукупна имовина остала је Митрополије црногорско-приморске у времену када је она васпоставила јединство са осталим црквама некадашње Пећке патријаршије. То се догодило 1922. и ништа се друго није догодило. Сада причати да је нестала она Митрополија, она црква, и да треба стварати некакву нову - то само могу људи који немају ни свијести, ни савјести - казао је Амфилохије.

На питање да ли би предсједнику Црне Горе уручио орден Светог Саве, након што је недавно српски патријарх Иринеј одликовао предсједника Србије Александра Вучића.

- Ђукановића треба прво крстити. Тада бисмо могли да му дамо орден. Вучић је макар крштен -  одговорио је Амфилохије.

Рекао је да поштује сваку странку и власт, али да не може да поштује нешто што је “против савјести и логике”, истакавши да је мисија цркве “да буде свједок божје правде и божје истине у сваком покољењу”.

Оцијенио је “да смо склони братоубилаштву и да се боји да и садашња власт на духу братоубилаштва хоће да гради будућност”.

- Не може се на братској крви проливеној градити будућност, никога, ни једне породице, а камоли једне државе.
Амфилохије је рекао да нема никаквих размимоилажења са патријархом Иринејом.

 

Стварају нешто што постоји

Амфилохије је оцијенио да је и до сада било свакаквог безумља, али да још није чуо веће од намјере да “стварају своју такозвану црногорску православну цркву”.

- Цркву да стварају, која осам вјекова без прекида овдје постоји. Шта ће да стварају... Шта то значи стварати неку цркву. Као да ово није црногорска црква, тако се зове - Митрополија црногорска. Звала се некада и Скендеријска, и Зетска и Црногорско-приморска....

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана