Лажна афера Вотергејт

Агенције
Лажна афера Вотергејт

Загреб - Послије готово мјесец расправе и директног надзора о афери "Вотергејт", односно наводном илегалном праћењу припадника СОA, Саборски одбор за унутрашњу политику и националну безбједност је закључио да није било незаконитости, али да је проблем цурење информација, пренијеле су агенције.

Овај закључак је наведен у извјештају који је предложио потпредсједник Одбора Игор Драгован, а који је на сједници Одбора усвојен већином гласова.

Драгован је напоменуо да су четири службеника имала увид у листингу телефонских позива, а није заобишао ни сумње да је лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко видио извјештај прије него што је смио. Ипак, његово име није поменуо.

- Један члан Одбора је прије службене објаве извјештаја пред члановима Одбора оставио утисак да је видио извјештај - рекао је Драгован и додао да је Одбор поднио налог за утврђивање чињеница о цурењу информација.

Он је додао да је највише недоумица било око три ствари о којима се расправљало.

- С једне стране је ли било законитости или незаконитости у систему тајног прикупљања података у телекомуникацијском саобраћају, с друге стране ко је одговоран за цурење информација и трећи став који је Одбор одгодио за једно будуће вријеме, о функционалности постојећег система националне безбједности, на чему се инсистира у мом извјештају - објаснио је предсједник Одбора Мирослав Туђман.

Према извјештају који је изгласован на Одбору, закључено је да у дјеловању полиције у предметном случају није било никакве злоупотребе овлашћења, ни било каквог кршења закона.

- Кључна ствар је закључак да незаконитости није било, у шест закључака навели смо да је објава класификованих информација у медијима нанијела штету спровођењу истраге коју је радила Управа полиције. Дакле, није било незаконитости у листингу телефонских позива, а треба напоменути да је то исто утврдило и канцеларија Савјета за националну безбједност - утврдио је Драгован.

ДОРХ

Мирослав Туђман је истакао да по закону ДОРХ поставља налог за утврђивање чињеница о цурењу информација и додао да претпоставља да ће послије завршеног посла Одбора сви они којима је то законска обавеза и задатак у складу са својим законским овлашћењима утврдити како је дошло до цурења тих информација.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана