Лавров завршио посјету Хрватској

Срна
Foto: dnevnik.hr

ЗАГРЕБ- Свечаним отварањем нове зграде Амбасаде Русије у Загребу, министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров завршио је службену посјету Хрватској.

Осим Лаврова, отварању су присуствовали министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман, градоначелник Загреба Милан Бандић, те бивши предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Прије тога, руски шеф дипломатије састао се са Радманом, премијером и предсједником Хрватске Андрејом Пленковићем и Зораном Милановићем.

Хрватски медији преносе да су састанци потврдили добре односе и привредну сарадњу Хрватске и Русије, а размијењена су мишљења о ситуацији у Југоисточној Европи, односима ЕУ и Русије, те начинима њиховог побољшања.

Радман и Лавров потписали су данас план консултација два министарства спољних послова за идуће двије године, а Лавров је са хрватским министром културе Нином Обуљен Коржинек потписао програм културне сарадње до 2022. године.

Хрватски министар спољних послова је рекао је да има могућности за продубљивање сарадње у туризму, као и о ситуацији Југоисточној Европи, посебно у БиХ.

Лавров је захвалио за гостопримство и нагласио да се сарадња развија укључујући и политички дијалог, међупарламентарне везе, те хуманитарну и културну сарадњу.

Руски шеф дипломатије је изразио наду да ће ускоро поново почети с радом међувладина комисија за трговинску, привредну, научну и техничку сарадњу Русије и Хрватске.

Он је навео да је разговарано и о могућностима отварања руског центра за науку и културу у Загребу попут оних какви постоје у главним градовима других земаља.

"Разговарали смо и о БиХ и о томе имамо јединствени став да треба поштовати Дејтонски споразум, равноправност три конститутивна народа и два ентитета у БиХ. Разговарали смо и о косовском проблему. Истакао сам неопходност да Приштина испуни своје обавезе, прије свега је неопходно стварање заједнице српских општина на Косову", рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, ЕУ није баш спремна за добре односе са Русијом, али Русија има добре односе са Хрватском.

Лавров је протеклих дана боравио у БиХ, Србији и Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана