Лакше пребројати звијезде, него становнике ЦГ: Резултата пописа нема прије избора?

РТ Балкан
Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

ПОДГОРИЦА - Равно 242 дана од завршетка пописа становништва у Црној Гори и 34 дана од избора компаније за набавку софтвера који ће грађани користити за контролу унесених података о нацији, језику и вјери, још нема ни назнаке када ће грађани Црне Горе сазнати колико је у њиховој држави Црногораца, колико Срба, Албанаца и Бошњака, колико православаца, колико их говори српски, а колико црногорски.

Понуђач који је доставио исправну понуду за израду софтвера добио је рок од 25 дана за израду поменутог програма, али у међувремену нема информација да ли је програм написан, да ли је оперативан и од када ће моћи да се користи.

Од званичних органа, Агенције за статистику Монстат и Владе Црне Горе нема ни приближне процјене када ће резултати пописа о нацији, језику и вјери бити објављени, а неко је ових дана у Црној Гори израчунао да су 633.000 пописаних ручно пребројавали, не користећи силне рачунаре и софтверска рјешења, и то темпом од 2.500 на дан, до сада би резултати били познати.

Софтверско рјешење које ће, како је саопштено након договора власти и опозиције у Црној Гори – "омогућити лицу које се пописује да провјери своје идентитетске податке који су прикупљени током процеса пописа становништва", "чиме би се онемогућиле евентуалне злоупотребе и наводна необјективност пописивача приликом спровођења пописа" тражи се, иначе, још од почетка године.

У међувремену три тендера су пропала, успио је тек четврти, упућени у овдашње прилике боје се, међутим, да се у међувремену не појави каква нова зачкољица која би још одложила резултате пописа.

Владислав Дајковић, предсједник Слободне Црне Горе, у изјави за РТ Балкан каже да је сигуран да резултати пописа у Црној Гори неће бити објављени прије одржавања локалних избора у Подгорици, Будви и још неким општинама.

- Ово зато што би ти резултати и те како могли утицати на исход избора. Свјестан сам, наравно, и коме то смета, оним центрима моћи, како у Црној Гори тако и у региону, у међународној заједници који су учинили све да Србе изопште из извршне власти али и из свих друштвено-политичких токова посљедњих деценија. Мислим да је највећа срамота то што резултати пописа становништва још нису објављени, пуних осам мјесеци по одржавању пописа. Не заборавите, попис становништва је већ каснио три године јер је по слову закона и Устава Црне Горе требало да се одржи још 2021. године, каже Дајковић.

Локални избори у Подгорици заказани су за 29. септембар ове године, пошто је 24. јула скраћен мандат локалном парламенту. У Будви, избори за општинску скупштину заказани су за 17. новембар пошто странке које су учествовале на изборима одржаним у мају нису постигле договор о формирању власти у том граду.

Политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић у ауторском тексту наводи да се "ради о првом слободном попису становништва у историји Црне Горе (јер су сви претходни фалсификовани од стране диктаторских режима)", као и да "Монстатово упорно поигравање са стрпљењем и добром вољом грађана улази у зону кривичне одговорности, коју одговарајуће институције морају да испитају".

- Скандалозно и упорно одлагање објављивања резултата буди основане сумње о организованом покушају још једног фалсификовања пописа. Објављивање резултата пописа од изузетне је важности за текући процес обнове историјског идентитета Црне Горе. Такође, оно је од суштинске важности и за излазност и резултате на предстојећим изборима у Подгорици, који су, опет, особито битни за опстанак актуелне и било које будуће власти, наводи Вукићевић.

- Уколико је Монстат лежеран и неозбиљан (по ко зна чијем налогу), партије владајуће већине то не би смјеле бити. Стога би партије и одговарајуће институције морале да се озбиљно и систематично позабаве недоличним понашањем Монстата и његовим упорним исмијавањем и понижавањем воље слободне јавности наше државе. Уколико то не ураде, нека се накнадно не жале на евентуалне резултате будућих избора који нису по њиховој вољи и очекивањима, казао је Вукићевић.

Уредник никшићког портала "083" Спасоје Томић за РТ Балкан каже да се у овом случају ради о "класичном отезању и могућем 'штеловању' резултата, јер је сам Монстат институција која се није ослободила утицаја ДПС-а".

- Подсјећам јавност да постоји основана сумња да је Монстат фалсификовао попис из 2011. по налогу тадашње власти, како би проценат Срба био испод 30 одсто са јасном намјером да на тај начин крене, како се касније и показало, у насилну асимилацију која је у коначном довела до напада на СПЦ гдје је бивши режим сломио зубе. Надам се да ће медијски притисак српских политичких представника уродити плодом и да ће до обрта тј. до објављивања резултата ускоро доћи, како не би дошло до радикализације ситуације која је Црној Гори сада најмање потребна, каже Томић.

- На крају, сви знамо да је број националних Срба порастао на овом попису и поручујем да никоме не падне на памет да покуша било какво 'штеловање' резултата, јер вријеме репресије и ДПС тортуре и диктатуре је далеко иза нас, закључује Томић.

На питање резултата пописа поново се у свом стилу осврнуо и лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић.

- Не дај Боже да у Монстату оперишу народ као што 'уносе' податке, нико не би претекао док они закажу операцију. Лакше је избројати звијезде на небу него људе у Црној Гори, навео је Кнежевић, преноси РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана