Лајен: Мјесто Сјеверне Македоније и Западног Балкана је у Европској унији

Танјуг
Foto: Танјуг

СКОПЉЕ- Мјесто Сјеверне Македоније и Западног Балкана је у Европској унији и то је једини пут који води у бољу будућност садашње и будуће генерације, изјавила је данас у Скопљу предсједница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен током разговора са македонским премијером Димитром Ковачевским.

Фон дер Лајен и Ковачевски су разговарали о најважнијим питањима у вези са проширењем Европске уније, пренијела је македонска Телма.

Утврђено је да је сада тренутак који Сjеверна Македонија треба да искористи да прихвати европски приједлог, што даље подразумијева одржавање прве међувладине конференције и почетак преговора за чланство у ЕУ, наводи се у саопштењу Владе Сјеверне Македоније.

Ковачевски и Фон дер Лајен су још једном нагласили да европски приједлог ни на који начин не угрожава идентитет, културу, историју и македонски језик, наводи се у саопштењу.

На састанку је истакнуто да је у контексту новонасталих геополитичких околности, деблокада процеса европских интеграција и почетак преговора за чланство Сјеверне Македоније у ЕУ веома значајно за укупан напредак Сјеверне Македоније

На Сјеверној Македонији да направи "одлучујући корак"

Фон дер Лајен је на Твитеру назвала Скопље "правим и поузданим партнером" и оцијенила да је народ Сјеверне Македоније показао посвећеност вриједностима ЕУ.

"Они заслужују да виде како њихова земља напредује на путу ка чланству. Сада је на Сјеверној Македонији да направи одлучујући корак напријед", поручила је Фон дер Лајен.

Посланици македонског парламента данас ће расправљати о информацији владе о француском приједлогу о укидању бугарског вета и наставку преговарачког процеса за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

Лајен ће се посланицима обратити прије почетка расправе.

Предсједница Европске комисије ће се током посете састати и са предсједником Стевом Пендаровским и премијером Димитром Ковачевским.

Француски приједлог, који је подржала цијела ЕУ, раније су подржали коалициона владе СДСМ и ДУИ, предсједник Северне Македоније Стево Пендаровски и опозиционе албанске парлементарне партије.

Са друге стране, водећа опозициона ВМРО-ДПМНЕ, као и велики број грађана противе се томе, а већ 10 дана свакодневно се одржавају протести против француског приједлога под мотом "Ултиматум, не хвала".

Нови протест заказан је за данас 13.30 у Скопљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана