Лајен: Историјски дан и успјех за народ Албаније и Сјеверне Македоније

Танјуг
Foto: Анадолија

БРИСЕЛ- Предсједница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен каже да данашње отварање приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом Скопљем представља историјски дан и успјех за народе те двије земље.

Лајен је пред почетак међувладиних конференција са Сјеверном Македонијом и Албанијом у Бриселу, поручила да ће Европска комисија наставити да ради са обе земље и помогне има на путу ка чланству у ЕУ.

"Показли сте посвећеност нашим вриједностима, демонстрирали отпорност и задржали вјеру у приступни процес. Ојачали сте владавину права, борили се против корупције, имате слободне медије, имате динамично цивилно друштво, урадили сте безбројне реформе и модернизовали економије. Све то сте урадили не само зато што су ове реформе биле неопходне на вашем путу ка ЕУ, већ, првенствено, зато што су добре за ваше државе и већ испоручују бољи квалитет живота за ваше народе", изјавила је Лајен.

Предсједница ЕК је најавила да ће одмах након данашњих међувладиних конференција са Сјеверном Македонијом и Албанијом, почети процес тзв скрининга, који ће омогућити Скопљу и Тирани да се упознају са правима и обавезама чланства у ЕУ.

Она је навела да ће се у наредном периоду Албанија прикључити ЕУ Механизму цивилине заштите, а Скопље потписати споразум са Европском агенцијом Фронтек, уз обећање да ће уговор бити преведен ”на македонски језик” који је ставилиа у исту раван са престала 24 европска језика.

"Напредак у преговорима значиће и напредак у добробити кроз више инвестиција, бољу трговину, бољу сарадњу у кључним областима, максимализовање коришћења ЕУ фондова. То је оно на шта су ваши грађани чекали, за шта су радили и што заслужују", закључила је Лајен.

Она се лично захвалила премијерима Сјеверене Макеодније и Албаније, Димитру Ковачевском и Едију Рами, на показаном "вођству, визији и стартешком стрпљењу", као и на томе што су у свјетлу рата у Украјини показали своју приврженост вриједностима ЕУ као прави пријатељи и партнери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана