Куна од Нове године иде у прошлост, шта ће бити са више од 500 милиона новчаница и 5.200 тона кованица

Танјуг
Куна од Нове године иде у прошлост, шта ће бити са више од 500 милиона новчаница и 5.200 тона кованица

ЗАГРЕБ - Након 28 година, с првим даном нове године хрватска куна ће бити замијењена евром, а више од 500 милиона комада новчаница и око 5.200 тона кованица биће уништено.

-Посљедњих мјесеци код пословних субјеката и грађана у оптицају је око 30 милијарди куна. То је посљедица инфлације и показује да се готовина која је чувана у сламарицама почела да се троши. Међутим, пала је тражња због промјене у евре - каже извршни директор сектора за готови новац ХНБ-а Тихомир Мавричек.

Повлачење вишкова куне почело је у септембру ове године, након туристичке сезоне и биће настављено постепено. Рок за замјену папирних новчаница је неограничен, док је рок за замјену кованица три године.

Због негативног утицаја на околину, односно примјеса боје на новчаницама и заштитних елемената, замијењене новчанице се више не спаљују него се уситњавају резањем на комадиће мање од милиметра, а та маса се користи као изолација у јавним грађевинским радовима.

Ради се о огромној маси материјала.

-Кад би новчанице које ћемо повући, њих око 500 милиона комада, посложиле једну на другу, висина би износила готово 50 километара или као шест Монт Евереста - кажу из ХНБ, пренијела је Хина.

Такође, 5.200 тона преосталих кованица, за које се рачуна да ће бити враћене, продаваћа се као сировина након топљења.

Када куну замијени евро у оптицају ће бити иста количина новца. На примјер,  број новчаница од 100 куна замијениће пропорционалан број новчаница од 10 и 20 евра.

Куна као папирнати и метални новац и липе као кованице у апоенима мањим од једне куне уведени су у употребу 30. маја 1994. на Дан државности.

Претходно је државна Комисија за новац одлучила крајем августа 1991. да ће се трајни новац у Хрватској, након хрватског динара, звати круна, а његов стоти дио баница.

За круну је спроведен конкурс и одабрано рјешење, али је накнадно, у јулу 1993, након приједлога десет посланика сабор донио одлуку да ће се хрватски новац вати куна.

Дио јавности показао је јавни отпор истичући да је новац с тим именом оптерећен негативним историјским насљеђем Павелићеве НДХ, а историчари да је одлуку наложио тадашњи председник Фрањо Туђман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана