Kуманово: Убијено 14 терориста и 8 полицајаца

Б92, Танјуг
Kуманово: Убијено 14 терориста и 8 полицајаца

Скопље - Током акције македонске полиције у Куманову убијено је 14 терориста, а страдало је осам полицајаца, потврдио је македонски МУП. Полицијска акција је завршена.

Помоћник министра унутрашњих послова Иво Котевски је рекао да је полиција пронашла тијела 14 терориста у униформама.

„МУП ради на идентификовању погинулих терориста. Терористичка група је бројала више од 40 људи, а терористи су планирали нападе на македонске институције”, изјавио је Котевски.

Он је додао да је страдало укупно осам припадника полицијских снага.

У Кумановском насељу Диво, гдје је завршена полицијска акција против терориста, у току је увиђај у коме учествују представници ОЕБС-а уз пратњу специјалних јединица македонске полиције.

Послије увиђаја треба да се што прије омогући отварање коридора како би се дозволило грађанима да уђу у своје домове, јавили су известачи Танјуга са лица места.

Након тога грађанима ће бити уручена хуманитарна помоћ.

Иначе, у Куманову је мирно, од поднева се не чују пуцњи, а група полицијаца се са десетак путничких аутомобила и једним камионом око 15 часова упутила ка насељу Диво гдје су се дан раније сукобили припадници оружаних терористичких снага и полиције Македоније.

Ради се о специјалној екипи која ће обавити увиђај и детаљно прегледати објекте у дијелу насеља гдје су вођене зештоке борбе.

На ободу тог насеља на једној од раскрсница Булевара треће ударне македонске бригаде, окупљено је око стотинак грађана албанске националности који тихо протестују због, како кажу, претјерано употребљене полицијске силе.

Током јучерашњег дана већи дио становника из насеља Диво због борби био је евакуисан.

У Куманову је данас, иначе, примјетан мањи број полицијских снага који опкољавају насеље у коме су вођене борбе и још не дозвољавају како новинарима, тако ни грађанима да уђу у тај дио града, јавио је раније извјештач Танјуга.

У осталим дијеловима Куманова грађани се враћају нормалним активностима и током дана све је више оних који шетају улицама и у парку у центру града.

Ситуација је, међутим и даље прилично напета и неки грађани у великом броју стоје на ободима овог насеља и чекају како ће се ситуација даље развијати.

Пронађен је велики арсенал оружја, а лидери оружане групе су били Мухамед Краснићи, познат као командант Малишева, Мирсад Ндрецај, познат као командант Нато, Сами Ушкини, познат као командант Соколи, Беи Ризај и Дем Шеху.

Тројица њих били су у групи терориста који су се јуче предали полицији.

У дводневном окршају повређено је 37 полицајаца.

Јуче су од посљедица рањавања преминула петорица полицајаца, аданас још њих тројица. Број погинулих цивила још увијек није познат.

Насеље Дива има око 2.000 становника, а око 600 је до сада напустило своје домове.

С обзиром да је дио Куманова који је био блокиран сада проходан очекује се нормализација у наредних неколико сати и повратак становништва.

Влада Македоније донијела је, на ванредној сједници, одлуку да недјеља и понедјељак, 10. и 11. мај, буду Дани жалости, због погибије припадника безбједносних снага у полицијској акцији откривања и разбијања наоружане терористичке групе у Куманову. У суботу је током читавог дана трајао сукоб македонске полиције и наоружане групе која се супротстављала пуцњима из аутоматског оружја, снајпера и гранатама.

Велики број Албанаца у колони аутомобила и аутобуса, сви са кумановским регистрацијама, прелазили су јуче на прелазу Прешево из Македоније у Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана