Куманово три дана послије полицијске акције

Агенције
Куманово три дана послије полицијске акције

Куманово - Трећи дан од полицијске акције у Куманову нема јединственг става о томе шта се у том граду дешавало протеклог викенда - дипломатска представништва критикују владу у Скопљу и позивају на смиривање тензија, дио аналитичара тврди да је ријеч о "монтираном процесу" власти, а опозиција поручује да не одустаје од објављивања "медијских бомби" и антивладиних протеста.

"Нема мораторијума на процес објављивања 'бомби' опозиције. Њихово објављивање ће се наставити, али ћемо звог осетљивости стања одлучити које доказе ћемо представити јавности. Нећемо одустати од најављеног протеста 17. маја", кажу у неименовани извори опозиционог СДСМ-а.

У међувремену расту захтјеви за оставком актуелне власти због високе цијене плаћене људским животима којом је завршена полицијска акција у Куманову али и због сумњи у њену професионалност.

Приштински медији објавили су данас да је албански премијер Еди Рама отказао посјету Македонији планирану за 14. мај. Лидер СДСМ-а у емисији "360 степени" на ТВ Алсат, изјавио је да на сједници Савјета за националну безбједност нису дати искрени одговори у вези сазнања о терористичкој групи.

"Дио одговора је био 'истрага ће показати', а други дио су ме слагали јер су ми на питање колико дуго су пратили ову криминалну терористичку групу одговорили да је то трајало осам мјесеци, а ја имам доказе да је то било годину и осам мјесеци", рекао је Заев, пренио је Дојче Веле на македонском језику.

Провладини медији су због те изјаве оптужили Заева да је одао државну тајну коју је сазнао присуствујући сједници Савета за националну безбједност.

Војно политички аналитичар Благоја Марковски сматра да је акција МУП-а, у којој је елиминисана терористичка група, имала катастрофалне посљедице по полицијске снаге: осам погинулих, 37 повријеђених као и огромна материјална штета нанесена грађанима.

"Без обзира на то што су вође ове паравојне структуре разбијени, и тешко да се може очекивати сличан напад у наредном периоду, акција је лоше осмишљена и лоше организована, а имала је и неколико битних безбједносних аспеката у превентивном и репресивном смислу", рекао је Марковски.

Он је казао да упад паравојних формација на македонску територију указује на потребу преиспитивања организације и реализације граничног обезбјеђења и у односу на поступке и у односу на број људи и средстава са којима се врши обезбјеђење.

По ријечима Марковског, и поред оперативних сазнања да се ради о екстремно криминалним појединцима са изузетним војничким искуством, ниси били активирани елементи система за управљање кризом, а њихова улога је била запостављена.

Дуготрајна политичка и институционална криза у Макеонији по његовом мишљењу неминовно води до безбједносне кризе.

"То ствара реалне услове у којима разне криминалне и терористичке групе могу да изазову дестабилизацију земље. Имајући у виду дубину кризе, чини се да је први приоритет и једино рјешење за излаз оставка владе и формирање прелазна влада", децидан је Марковски.

Оставке и одговорност траже и грађанске организације које су најавиле да ће свакога дана у 18 часова протестовати пред владом, док провладини медији најављују да ће вечерас на трговима у 23 града бити одржани сабори на којима ће бити изражена подршка македонској полицији.

Аналитичар Мерсељ Биљаљи сматра да је, како је пренио Дојче веле, актуелно стање "чиста монтажа власти" устврдивши да није тешко пронаћи људе које ћете мотивисати да се сликају као део трагичног театра.

"За овакав режим чак и жртве нису важне. Важни су власт и новац. Заевљеве 'бомбе' су практично закопале опште лажно мишљење које је у великој мјери владало код грађана да се ради о часној и одгворној власти која брине о људима. Сада се види да је цар го. Да умјесто поштења постоји тежак криминал. Умјесто одговора - тешке злоупотребе. Умјесто бриге о људима - гажење по њиховим животима. Умјесто професионалности - тешке манипулације", навео је он и додао да људи сада виде да их води структура која је више личила на мафијашку организацију него на политичку партију и да је лажни патриотизам служио само као амбалажа".

Зато је, тврди, власт ради очувања својих позиција, под притиском грађанског незадовољства, фингирала опасност од ОВК.

"Данас није ни мало тешко пронаћи некога ко ће вам за новац направити солидну представу не избјегавајући чак ни жртве. Ова представа у Куманову је имала за циљ да спаси власт ВМРО и ДУИ тиме што ће јавно мњење усмјерити на наводно 'важније ствари' и покушати да власти врати имиџ 'патриота'. То неће дуго трајати. Ускоро ће бити демаскирана представа противреакције ће бити много јаче него раније", рекао је Биљаљи.

Он тврди да је ова "опасна представа", између осталог, имала за циљ и да онемогући објелодавањивање имена и случаја петоструког убиства на језеру Смиљковац, крај Скопља. "Хитно је потребно размонтирати читав тај систем пошто су са Груевским велике шансе за распад Македоније, али уз много жртава", упозорио је Биљаљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана