Кук: Потреси у Румунији и на нашем подручју нису потпуно одвојени догађаји

Танјуг
Кук: Потреси у Румунији и на нашем подручју нису потпуно одвојени догађаји

ЗАГРЕБ - Хрватски сеизмолог Крешимир Кук изјавио је да је данашњи земљотрес, јачине 4,8 степена по Рихтеру, са епицентром на Крку, био јак и да га теба гледати у контексту израженихсеизмичких активности на ширим просторима.

"Сви ови потреси и у Румунији протеклих дана и на нашем подручју, нису потпуно одвојени и независни у смислу манифестовања сеизмичности на ширем регионалном простору", рекао је Кук за загребачки Вечерњи лист.

Кук је нагласио да они нису директно повезани с потресима у Турској. 

"Када кажемо директно мислимо да једни директно узрокују друге, али Земљина кора је затворен систем,  енергија и силе се преносе и у том контексту нисмо потпуно одвојени од остатка Европе и балканског полуострва", рекао је Кук.

Према његовим ријечима, шире подручје Ријеке, уз шире подручје Загреба, у које се убраја и Банија, сеизмички је активно и угрожено, и одмах након јужног приобаља које је најугроженије, шире су ријечко и шире загребачко међу потресом најугроженијима у Хрватској.

Кук је рекако да су забилјежена још два накнадна потреса магнитуде између два и три.

Упитан да ли очекује још потреса, Кук је још једном нагласио да се потреси не могу прогнозирати. 

"Не можемо прогнозирати у смислу времена, ни њихове јачине, али у дужем временском размаку, а можда и краћем, наравно да је реално очекивати да се сеизмичност још може на том простору манифестовати", рекао је Кук.

Он је рекао да је сеизмичка активност везана и уз дијелове Словеније, од Илирске Бистрице па преко Клане и цијели обални појас у кварнерском заливу. 

Овако јак потрес, каже Кук, се осјети неколико стотина километара даље.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана