Кук: Годину дана након потреса у Загребу људи и даље несигурни

Срна
Кук: Годину дана након потреса у Загребу људи и даље несигурни

ЗАГРЕБ - Сеизмолог Крешимир Кук рекао је да се, годину дана након земљотреса који је погодио Загреб, сеизмичка активност на загребачком подручју смирила и тренутно је нормална, али да људи и даље нису сигурни.

"Још се не може рећи да становници Загреба и околине мирно спавају. У Загребу није учињено још готово ништа. Град је још врло опасан, људи су стога несигурни. Не чини се довољно и не чини се довољно брзо", навео је Кук, говорећи о обнови након земљотреса.

Он је рекао да се више не биљеже потреси из серије загребачких потреса од прије годину дана. Према његовим ријечима, највише их је забиљежено у мјесец дана након главног потреса магнитуде 5,5 степени Рихтерове скале који је 22. марта прошле године у 6.24 часова затресао Загреб и знатно оштетио историјско језгро града.

"Више од 3.000 потреса у години дана до сада, притом не рачунам потресе који су се догодили и који се још догађају на епицентралном подручју Баније", изјавио је Кук данас за Н1.

Он је нагласио да се тренутно прате потреси на подручју Баније, која је још врло активна.

"На подручју Покупља, на петрињском подручју, потрес је био још јачи него у Загребу и можемо очекивати нешто дужу серију. Већ сад видимо да су накнадни потреси јачи него што су били на загребачком подручју, што одговара теоријском очекивању", рекао је Кук, говорећи о томе када би сеизмолошки могло да се смири подручје Баније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана