Крстичевић осумњичен за масакр над српским цивилима

Срна
Крстичевић осумњичен за масакр над српским цивилима

Загреб - У Тужилаштву БиХ налази се предмет против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића који је са још неколико особа осумњичен за масакр над 32 српска цивила у Бравницама код Јајца 1995. године, међу којима су били жене и дјеца.

До ових података дошао је хрватски "Национал" посредством Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, а осим Крстичевића, осумњичени су Тихомир Блашкић, Станко Сопта, Марио Петровић и други непознати војници.


Према наводима овог листа, хрватски војници су 13. септембра 1995. године у оквиру акције "Маестрал" изрешетали аутобус пун цивила, те га погодили зољом и запалили.

"Након што су тога дана припадници Хрватске војске напали Србобран /Доњи Вакуф/, српско становништво, међу којима је било највише жена, дјеце и стараца, бјежећи пред нападом кренуло је ка Јајцу и Бањалуци", наводи "Национал".

Колону која се кретала од Србобрана ка Јајцу хрватска војска напала је на око три километра испред Јајца. Војници су их сачекали у засједи и почели немилосрдно убијати, а ненаоружани и потпуно затечени цивили, у избјегличкој колони, нису пружали отпор.

Према наводима свједока, само у једном аутобусу, усред ватре коју су отворили припадници Хрватске војске, убијено је и рањено више од половине путника, да би исти аутобус са жртвама потом био погођен зољом и запаљен са преосталим рањенима и мртвима.

Према сазнањима којима располаже Центар за истраживање рата, Крстичевић је осумњичен као командант Четврте гардијске бригаде Војске Хрватске из Сплита, која је у вријеме извршења кривичног дјела ратног злочина борбено дјеловала на подручју општине Јајце.

Крстичевић негира ове наводе и тврди да се у вријеме злочина није налазио са војском у Бравницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана