“Кроација ерлајнс” отказује летове због “болесног” особља

Агенције
“Кроација ерлајнс” отказује летове због “болесног” особља

Загреб - Хрватска авиокомпанија “Кроација ерлајнс” и данас отказује летове након што је 25 одсто њеног кабинског особља изненада отишло на “боловање”, преносе агенције.

Отказани су јутарњи летови Загреб - Беч - Загреб, Пула - Загреб и Сарајево - Загреб, а јуче је више од 300 путника остало приземљено.

“Кроација ерлајнс” упутила је извињење путницима и покушава им помоћи да стигну на своја одредишта спајањем и преусмјеравањем летова и изнајмљивањем авиона с посадом, иако то ствара велике трошкове предузећу које је ионако у проблемима, преносе хрватски медији.

У управи предузећа вјерују да је масовни одлазак стјуардеса и стјуарда на “боловање” реаговање Синдиката кабинског особља на услове послодавца у вези са потписивањем новог колективног уговора и програмом реструктурисања компаније.

Синдикат не пристаје на услове који укључују смањење броја запослених, укидање права, слободних дана и годишњих одмора током љета.

Предсједник синдиката Сузана Артуковић - Вуксан рекла је да није ријеч о штрајку и да не зна зашто су колеге на боловању, али је најавила акције синдиката у вези са колективним уговорима.

Хрватски министар саобраћаја Синиша Хајдаш - Дончић истакао је да план реструктурисања “Кроација ерлајнса” нема алтернативу - мора се провести или ће компанија отићи у стечај.

- Министарство се не укључује ни у једно предузеће, јер одговорне особе су директори и управници. Ово је можда и случај за доктора Хауса, али то ћемо тек видјети - рекао је Дончић.

“Кроација ерлајнс” била је прошле године у минусу 487 милиона куна (око 64 милиона евра), а у првом тромјесечју ове године већ је скупила више од 90 милиона куна губитка (око 12 милиона евра).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана