Крњак: Протест пред кућом повратника

Танјуг
Крњак: Протест пред кућом повратника

Крњак - Испред куће српског повратника у Загорју код Крњака, коју је суд ставио на продају, из протеста су се окупили мјештани и представници српске заједнице.

Кућу српског повратника Петра Кунића, коју је суд ставио на продају јер власник није могао привременом кориснику да надокнади улагања у њу, у заказано вријеме није дошао да разгледа нико од купаца, али су се пред њом окупили мјештани и представници српске заједнице на протесту због судске одлуке.

Жупанијски суд у Карловцу одлучио је да ће Кунићева кућа 12. маја бити стављена на продају пошто није платио 1,3 милиона куна накнаде за грађевинске преправке насљедницима Винка Петровића - Хрвата који је након "Олује" од државе добио на коришћење његову кућу у Крњаку.

За заинтересоване купце данас је био заказан термин за разгледање куће, преноси Хина и додаје да је судија Јосип Штруцељ потврдио да је продаја заказана за понедељак, али није желио да одговори да ли је неко уплатио гаранцију која износи 130.000 куна, односно десетину вредности на коју је кућа процијењена.

Пред кућом Кунићевих се у заказано вријеме окупило седамдесетак мјештана, међу којима и замјеник жупана Карловачке жупаније за српску националну мањину Синиша Љубојевић, начелник општине Крњак Дејан Михајловић, као и неколико православних свештеника.

Како је рекао Љубојевић, на тај начин су исказали протест због судске одлуке према којој породица Кунић, која је за вријеме акције "Олуја" напустила ту кућу, сада мора и да остане без ње.

"Дискриминишући је однос судства према Србима. Такав је однос и у мноштву прекршајних и других предмета, а Срби су исто држављани Хрватске и не би смјели бити дискриминисани", упозорио је Љубојевић.

Повратник Кунић, који с породицом од 2003. године поново живи у кући коју су и саградили, истиче да је овакав судски епилог (да власник остаје без куће зато јер је у њу неко улагао без његове дозволе или договора) "крах судства и сумрак правде".

Показујући фотографије, рекао је да је "невјероватно да је суд одредио да изведени радови вриједе 1,3 милиона куна, кад ни кућа у цјелини не вриједи толико" и додао да сматра да је све то "етнички мотивисано".

У понедјељак је у Крњаку предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао да је укупно 15 српских породица у сличној ситуацији и да Хрвати који су бесплатно годинама користили куће избјеглих Срба сада од њих потражују укупно пет милииона куна за разне адаптације.

"Судови суде пристрано, етнички..., на начин да су привремени корисници Хрвати дебело заштићени, а Срби власници без икакве заштите", поручио је тада Пуповац и нагласио да говори "тријезне главе" и да он то "неће дозволити".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана