Криза дрма Хрватску: Траже се избори; "Они су секта"

ГС
Foto: Илустрација

Загреб - Седам клубова лево-либералне хрватске опозиције саопштило да су у саборску процедуру упутили захтјев за распуштање парламента и расписивање ванредних избора.

Опозиција уједно оптужује хрватску владу да је коруптивна и нефункционална, која је окупирана, како наводе, сопственим интересима, као и да није кадра да решава кризе с којима се Хрватска суочава.

Председник опозиционог СДП-а Пеђа Грбин је рекао да су ухапшени министар Дарко Хорват и осумњичеи потпредседник владе, државни секретар, помоћник министра и директор Упаве, "у корупцијској хоботници".

"Бивши министар и сви су у корупцијској хоботници, премреженој, организованој и спремној да заграби како би себи и себи блискима осигурала нешто науштрб грађана. Хрватска на овај начин не може функционирати и постала је талац једне групе организоване око ХДЗ-а, која је држи у шаци и не пушта је да дише", рекао је Грбин, пренели су хрватски медији.

Због тога је, истакао је, седам саборских клубова и предало захтев за распуштање Хрватског сабора и расписивање ванредних избора, при чему није битно ко је први с иницијативом, него да се грађанкама и грађанима ове земље врати могућност да одлуче како ће се Хрватском управљати.

"Надамо се да ће наш предлог подржати све странке опозиције, али и странке владајуће већине које сматрају да је постојећа ситуација корупцијске хоботнице која уништава Хрватску неодржива и да је треба мењати", поручио је шеф СДП-а.

С обзиром на то да и опозициони Мост покреће иницијативу за распуштање парламента, Грбин је оценио да је добро да таквих иницијатива има што више, изразивши наду да ће апсолутно сви заступници опозиције, без обзира на опцију из које долазе, подржати овакву иницијативу, као и да ће странке владајуће већине које подржавају ХДЗ схватити колико је оваква ситуација неодржива.

Председник опозионе ХСС Крешо Бељак поручио је да ХДЗ није странка, него правосудно осуђена криминална организација.

"ХДЗ је секта коју не само да треба послати у опозицију, него им треба забранити деловање. То не би био преседан на европској и светској политичкој сцени. Тридесетогодишња историја ХДЗ-а је историја упропаштавања Хрватске и ХДЗ-у треба рећи 'доста' не само на изборима, него и правном регулативом на начин као што је и правоснажно осудјеним особама онемогућено кандидовање на изборима. Дакле, не у опозицију него забранити рад ХДЗ-а", навео је Бељак.

Иниче, да би ова иницијатива о распуштању парламента прошла за то је потреббно да гласа 76 посланика. Према Пословнику овакве иницијативе се на дневни ред стављају као и свака друга тема, а председник сабора, који одлучује о дневном реду, не мора да жури. Након 60 дана од подношења иницијативе 30 посланика својим потписима може да погура расправу о иницијативи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана