Кривокапић: Влада Црне Горе ће трајати четири године

Срна, Танјуг
Кривокапић: Влада Црне Горе ће трајати четири године

ПОДГОРИЦА - Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да је на састанку са представницима партија парламентарне већине прихватио да се прича о реконструкцији Владе у границама које су прихватљиве, природне и које могу утицати на то да Влада буде ефикаснија, да доноси брже одлуке, у сарадњи са парламентом.

Он је рекао да су лидери Демократског Фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, током јучерашњих разговора у Влади истакли да ће Влада трајати четири године и да су за то заинтересовани.

Кривокапић је оцијенио да заједништво даје снагу и да се нада се да ће Црна Гора напокон схватити да је ово почетак новог пута који мора бити заснован на помирењу.

-Ако се не помиримо, загрлимо један другога и не укажемо поштовање, Црна Гора ће остати на овом мјесту као што је и сада. Пошто су промјене саставни дио нашег живота, те промјене ће се десити у нашим срцима, а када се то деси, оне ће бити присутне у свакодневном раду - рекао је Кривокапић.

Он је у данашњем обраћању јавности рекао и да је податак који је открио директор Агенције за националну безбједност (АНБ) Дејан Вукшић интерни податак АНБ-а, а не неке чланице НАТО.

Кривокапић је оцијенио је да је Вукшић неправедно и непрофесионално оптужен од појединих посланика, чланова скупштинског Одбора за безбједност и одбрану.

-На основу разматрања такозваног случаја Симијановић, основна карактеристика која се десила на том Одбору је да је Вукшић проглашен кривим за одавање тајних података. Ти исти посланици не смију да одају ниједну једину информацију, ни податак док се са тога не скине вео тајности - рекао је Кривокапић.

Он је додао да су одређени посланици "истрчали испред руде" да кажу да је Вукшић открио податке добијене од чланице НАТО.

-То није тачно. То је интерни податак АНБ-а и достављен је посланицима и они су задужени да брину о тајности тих података као и АНБ, предсједник државе, Владе и Скупштине. Немају никакву мању одговорност, него чак и већу - истакао је Кривокапић.

Он је саопштио да ће Вукшић покренути интерни поступак преиспитивања како је тај документ дошао у Одбор за безбједност и одбрану, те позвао Тужилаштво да поднесе кривичну пријаву против посланика који су, како је рекао, недостојни фунције доставили јавности те тајне податке.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић изјавио је да је на јучерашњем састанку са црногорским премијером Здравком Кривокапићем одбио мјесто потпредсједника нове владе.

-Ја сам одбио да будем кандидат за потпредсједника у новој Влади, не зато што не верујем у себе, већ зато што мислим да је неопходно укључивање већине на што експлицитнији начин - рекао је Кнежевић данас на конференцији за новинаре.

Он је изнио став да суштина није у персоналним рјешењима и да је премијеру рекао да у тој влади треба да се нађу људи из ДФ-а, СНП-а и свих странака које чине већину, сразмерно њиховој снази и броју мандата.

Истакао је да се ситуација промијенила и да за разлику од 30. августа, премијер је сада постао страначка личност пруживши подршку Демократској Црној Гори на изборима у Никшићу.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић, рекао је да је током јучерашњег разговора премијеру Кривокапићу скренуо пажњу да о реконструкцији Владе треба прво да разговара парламентарна већина, те да је зато иницирао састанке председника партија које чине већину.

-Ова Влада има мањинску подршку, имамо одређене проблеме и нисмо то крили. Најважније је да ће председници темељно продискутовати о реконструкцији Владе па ћемо се договорити и изјаснити - казао је Мандић.

Каже да је прекинуо причу Кривокапића о потпредседничким мјестима.

-Он је говорио да може Влада да се шири у смислу потпредсједничких мјеста, али ја сам зауставио ту причу, како бисмо видјели шта ће рећи парламентарне странке- навео је Мандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана