Кривокапић: Утврдити има ли основа за кривично гоњење 46 посланика

Срна
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Предсједник црногорске Владе Здравко Кривокапић позвао је Специјално државно тужилаштво да утврди да ли постоји основ за кривично гоњење 46 посланика који су за 28. април сазвали сједницу Скупштине Црне Горе.

Кривокапић је поручио да Специјално државно тужилаштво треба хитно да реагује по службеној дужности, као и по кривичној пријави, саопштено је из Кабинета предсједника Владе Црне Горе.

Он је навео да је јуче Права Црна Гора поднијела кривичну пријаву због сумње да су посланици заказивањем сједнице Скупштине без одобрења вршиоца дужности предсједника Скупштине, "организовали криминалну групу ради извршења кривичних дјела самовлашћа, злоупотребе службеног положаја и кривичних дјела против државних органа и уставног поретка државе".

Кривокапић каже да је кривична пријава поднесена због немјерљиве штете која може настати по државу и грађане Црне Горе.

"Имајући у виду да не постоји ниједан правни основ заказивања сједнице на начин како је то у овом случају урађено, неопходно је да специјални државни тужилац предузме радње из своје надлежности да утврди да ли постоји основ за кривично гоњење", навео је Кривокапић.

Он је рекао да се ових дана свједочи насилном формирању владе, кршењу Пословника Скупштине, закона и Устава, додајући да "такво самовлашће” мора бити заустављено кроз правни систем.

Према његовим ријечима, Специјално државно тужилаштво дужно је да што хитније испита основаност поступања, посебно код чињенице да је већ поднесена кривична пријава против посланика који на тај начин покушавају да дођу на власт.

Кривокапић је оцијенио да то додатно наводи у сумњу да је све урађено са предумишљајем и организовано.

"Напомињемо да Устав и Пословник јасно прописују ко може заказати Скупштину и по којој процедури и да је, због важности питања и потребе да функционише правна држава, неопходно да се изјасни Специјално државно тужилаштво", истиче Кривокапић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана