Кривокапић: Темељни уговор усаглашен, чекамо СПЦ да се изјасни

Г.С.
Кривокапић: Темељни уговор усаглашен, чекамо СПЦ да се изјасни

Здравко Кривокапић, саопштио је вечерас да је Влада са Уставом и законом усагласила предлог темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ).

Он је додао да је о садржини тог документа упознала патријарха СПЦ Профирија од кога очекује да се изјасни.

Кривокапић је у интервјуу Телевизији Црне Горе, првом од како је преузео дужност предсједника Владе, казао да Влада до сада није добила одговор СПЦ о приједлогу темељног уговора чије се потписивање очекује наредних мјесеци.

“Желимо да заштитимо и државу и Цркву... Не желимо да било који члан буде проблематичан јер би неко могао да се жали Уставном суду. Послали смо наш приједлог усаглашеног Уговора и чекамо реакцију друге стране. Медији спекулишу да знају какав је став патријарха, а још нисам добио такву информацију”, рекао је Кривокапић.

Говорећи о односу према Црногорској православној цркви (ЦПЦ), казао је да је вјерник и да се “не може упоређивати нешто што је канонски и неканонски”. Додао је да је слобода вјероисповијести гарантована свима и да сви “могу да бирају гдје ће исповиједати вјеру”.

Упитан да ли је могуће да се у Црној Гори изједначе партизански и четнички покрет као што је урађено у Србији формирањем Комисије за помирење, Кривокапић је казао да би “Црна Гора требало да направи споменик свим жртвама који би био симбол помирења и који би прихватили сви”.

“Најбоље је да кренемо путем Шпаније гдје су направили споменик свим жртвама, независно од догађаја и успоставили су симбол помирање. Такав симбол Црној Гори је неопходан. Надам се да ћемо сви имати разумијевања. Црна Гора има исти број становника 1941. и данас, што вам најбоље говори да смо живот давали увијек за оно што је најважније, а то је идеја”, рекао је Кривокапић.

На констатацију да се дио јавности у Црној Гори плаши могућности изједначавања четничког и партизанског покрета, поготово након неких идеја о формирању комисије за помирење и истину, премијер је казао да Србија има свој начин, а Црна Гора свој.

Коментаришући политичку кризу у Црној Гори, Кривокапић је оцијенио да “ванредни избори у овом тренутку не би одговарали никоме” јер би се “губила енергија и ништа ново се неће десити”.

По његовим ријечима, партије знају да би на новим изборима одзив гласача био мањи и да знају да је народ дао повјерење да власт траје четири године.

“Избори сада не би никоме одговарали”

Ванредни парламентарни избори у овом тренутку не би одговарали ниједној политичкој структури, казао је Кривокапић.

Коментаришући бројне критике на рачун извршне власти из дијела владајуће коалиције, поручио да би волио да се у парламенту покрене преиспитивање повјерења Влади.

“Избори су најбоља мјера и решето за односе на политичкој сцени Црне Горе. Они, по мојим сазнањима, тренутно не одговарају ниједној политичкој структури. Не постоји изборно законодавство и знају да у овом тренутку сви губимо енергију, а ништа се ново неће десити на политичкој сцени. Знају да нема будуће владе без коалиција, а знају и да би излазност била мања него 30. августа. Знају да је народ дао повјерење да ово траје четири године, да би тада могли да изађемо без премисе сигуран глас, е то је оно због чега вјерујем да се не могу десити тако брзо избори”, каже премијер.

Додаје да би се приликом изгласавања неповјерења Влади, морало кренути у поступак приједлога новог мандатара.

“Господин (Мило) Ђукановић је одмах реаговао на понуду ДФ-а, што говори о једној заинтересованости да с ДПС-ом договарају промјене. Вјероватно ова влада не одговара ни ДФ-у, ни ДПС-у. Некако, у овом временском периоду, свјестан сам чињенице да је ДФ давао снагу ДПС-у, а ДПС, на неки начин, подстицао ДФ, тако да та једна игра траје...”, каже Кривокапић за ТВЦГ.

На питање да ли осим ДФ-а и ДПС-а, постоји трећа страна, Кривокапић каже:

“Увијек неко некога има као ментора, и Црна Гора никад није вољела ако је тај ментор изван Црне Горе. Јасно је да постоји медијска кампања јака и вјероватно не случајна. Чије интересе угрожава ова влада, показаће вријеме. Овдје се не ради о политици, већ о угрожавању интереса. Неки политичари засигурно имају неке дугове и они стижу на наплату. Може бити и материјални, а може да се сведе и у сферу обећања”.

Каже и да је забринут ако је тај интерес повезан са другим државама.

Нагласио је да су подјеле у Црној Гори резултат онога што је вјештачки наметнуто, али и да неке подјеле имају историјске околности које, како наводи, “не можемо да заборавимо”.

“Ако се десио један догађај, он не треба да резултира подјелама јер ми заједно живимо. Испада да смо сами са собом подијељени, а онда се завађамо без икаквог смисла. Јер, шта значи то на којој сте страни ви били сада послије 80 година. Ми се стално враћамо прошлости, Црна Гора живи у прошлости”, казао је Кривокапић.

Поручио је да политичари треба да се запитају колико доприносе томе да се подјеле “повампире”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана