Кривокапић: Темељни уговор биће потписан, то је правно, а не политичко питање

Срна
Кривокапић: Темељни уговор биће потписан, то је правно, а не политичко питање

ПОДГОРИЦА - Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да ће потписати темељни уговор са Српском православном црквом /СПЦ/, наводећи да је то искључиво правно питање и да ту нема политике.

Он је истакао да нема шта да крије од јавности и да, када је у питању Црква, не калкулише.

Кривокапић је навео да је понудио 30. октобар /дан упокојења блажеопочившег митрополита Амфилохија/ као датум потписивања уговора због одавања почасти "ономе ко је све на просторима Црне Горе духовно препородио".

"Мислим да су ових 10 дана можда најтежи у мом животу јер, ако посматрате то питање само са те тачке гледишта, да ли је то правно или политичко питање, онда одмах да вам кажем да је искључиво правно", навео је Кривокапић за "Евроњуз Србија".

Он каже да је пред почетак засједња Светог архијереског сабора СПЦ упутио писмо Његовој светости патријарху српском Порфирију у коме је навео да је за потписивање темељног уговора, али да одређени правни елементи који су дефинисани у том уговору нису у складу са Уставом и законом Црне Горе.

"Моја обавеза није обавеза само вјерника, него човјека који штити Устав и закон, ја сам такав споразум потписао и ја ћу остати досљедан до краја", поручио је Кривокапић.

Он је додао да су се послије тога, навео је, дешавале одређене политичке игре, истакавши да се није десило у историји да је неко отишао на такав начин, у то вријеме и под тим условима да потписује такав уговор.

"Ја бих био недостојан премијер да сам то урадио, али обавјештавам сву јавност да ћу ових дана све учинити да тај темељни уговор буде што прије потписан", поручио је Кривокапић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана